Ökölvívó olimpiai selejtező – Gálos Roland tokiói kvótát szerzett

Ökölvívó olimpiai selejtező – Gálos Roland tokiói kvótát szerzett

Az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland megnyerte nyolcaddöntőjét, ezáltal olimpiai kvótát szerzett a londoni európai kvalifikációs ökölvívótornán.

A bajai bokszoló selejtezős sikerét követően a nyolcaddöntőben a finn színekben versenyző Arslan Khataevvel csapott össze az ötkarikás indulási jogért, a nagy tét mindazonáltal rányomta a bélyegét a meccsre.

A viadal honlapjának közvetítése alapján az első menetben az állandó bokszot nagy mennyiségű szabálytalanság akasztotta meg, mindkét sportoló sokszor fogott, kifordult, mélyre hajolt. Ütésekből lényegesen kevesebb volt, ezek többségét pedig Gálos indította és többet is talált a feltűnően passzív finnél. A pontozókat is a magyar győzte meg, egyöntetűen őt látták jobbnak, a második menet aztán már őket is megosztotta.

A folyatásban mert Khataev kezdeményezett inkább, ám módfelett pontatlan volt, mindemellett még mindig sok volt a szabálytalanság a meccsen. Gálos beugrások után rendre rátapadt ellenfelére, nem engedte kibontakozni, ami nem volt szemet gyönyörködtető, ám ellenfele lendületét állandóan sikerült megtörnie. A menetben a bajai öklöző volt a passzívabb, ellenben időről időre jól indított és voltak tiszta találatai, ezáltal hiába ütött kevesebbet, az ötből három pontozó újra őt látta jobbnak, ez ugyanakkor hatalmas előnyt jelentett részére a hajrára.

A harmadik menetben Khataevnek nagy fölényt kellett volna kialakítania, hogy 10-9 helyett 10-8-ra nyerjen azoknál a bíráknál, akiknél Gálos már 20-18-ra vezetett. Erre ellenben esélye sem volt, mert a magyar ezúttal nem ugrált be, nem maradt közel, szakadatlan eltáncolt, távol tartotta őt. Khataev teljesen hatástalan volt, Gálos mindazonáltal ritkán, de jól indított, mindent összevetve végül egyhangú pontozással diadalmaskodott és karrierje alatt első alkalommal olimpiai kvótát szerzett.

„Precízen tudtam, mit kell csinálni a finn ellen, hogy vissza tudjak neki vágni a korábbi vereségért. Az első menetben sokat mentem előre, ami valószínűleg meglepte. Próbáltam végig rendkívül taktikus maradni, és amikor két menet után tudtam, hogy előnyben vagyok, nem akartam kockáztatni egy lehetőség szerinti intést a harmadikban. Sokat mozogtam az utolsó menetben lábon, hogy ne tudjon elérni. Így küzdöttem egész életemben, hogy egy olimpián szerepelhessek” – hangoztatta Gálos a hazai szövetség honlapján.

Gálos a magyar ökölvívás első tokiói helyét biztosította be. A londoni versenyen többen már viszont nem szerezhetnek most, mivel a koronavírus-járvány okán az esti programot követően nem folytatódik a viadal.

A torna újabb programjának törlése a magyarok közül Fodor Milánt (63 kg) és Pribojszki Katát (60 kg) érinti kellemetlenül, mivel a 12 fős küldöttségből – Gáloson kívül – már csak ők maradtak versenyben. Mindemellett Fodor ugyancsak kvótáért lépett volna szorítóba.