Nyomtatott formában is megjelent Magyarország első átfogó madáratlasza

Nyomtatott formában is megjelent Magyarország első átfogó madáratlasza

Nyomtatott formában is megjelent, és a nagyközönség részére is hozzáférhető Magyarország első átfogó madáratlaszának második, javított és kiegészített kiadása – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a sajtó képviselőivel.

Mint a közleményben felidézik, Magyarország madáratlasza közel tízéves előkészítés után jelent meg 2021. szeptember végén. A kötet a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előforduló 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalta össze.

Az első kiadás csak elektronikus formában volt elérhető a nagyközönség részére. A madáratlasz sikere nyomán az MME elhatározta egy második, javított és kiegészített kiadás elkészítését. Az információ alapján ebben a szerkesztők az időközben beérkezett adatok alapján pontosítottak egyes ponttérképeket és az időközben újonnan megfigyelt madárfajok bemutatásával is bővült a 800-oldalas kiadvány. A könyvben angol nyelvű összefoglalók és képaláírások felfedezhetők.

A kötet főként az MME által indított Madáratlasz Program (2014-2018) és a Mindennapi Madaraink Monitoringja (1999-2018) adatai alapján készült, de a ritkaságok valamennyi ismert megfigyelését feldolgozta. Újdonsága az a csaknem 1700 térkép és grafikon, amely a több száz felmérő által gyűjtött 30 millió adatrekord korszerű számítógépes feldolgozásával született.

Mint írják, az internacionális szinten is jeles modellezéssel előállított térképek és grafikonok a 64 szerző által hozott létre fajleírásokkal közösen a lehető legteljesebb képet adják a vadon élő hazai madárfajok helyzetéről.

mti