Nyolc alkotó érkezik az ez évi Titanic Internacionális Filmfesztiválra

Nyolc alkotó érkezik az ez évi Titanic Internacionális Filmfesztiválra

Nyolc alkotóval, köztük a Hullák a napon című film belga rendezőpárosával, Hélene Cattet-val és Bruno Forzanival, ezenkívül a RocKabul ausztrál film rendezőjével Travis Bearddel is találhatja szemben magát a magyar nézők a 25. Titanic Internacionális Filmfesztiválon, amit április 13-ig rendeznek meg Budapesten.

Az ez évi rendezvényen két versenyfilm rendezőjével, Julia Langhoffal (LOMO – Egy blogger élete) és Jonas Matzow Gulbrandsennel (Árnyak völgye) is találhatja szemben magát a publikum. Julia Langhof első nagyjátékfilmjét, a LOMO – Egy blogger élete című alkotást április 11-én és 12-én láthatja a nagyérdemű, utána beszélgetés tartanak a német rendezővel. Az Árnyak völgye rendezőjével, a norvég Jonas Matzow Gulbrandsennel április 12-én és 13-án találhatja szemben magát a nézők.

Budapestre érkezik a Rekviem J. asszonyért főszereplőnője, a Kusturica-filmekből ismert Mirjana Karanovic szerb színésznő is. Részére Emir Kusturica A papa szolgálati útra ment című filmje hozta meg a világsikert, de Jasmila Zbanic Szerelmem, Szarajevó című Arany Medve-díjas filmjéből is ismerheti őt a magyar nézők. A szerb színésznővel április 5-én és április 7-én találkozhatnak a nézők az Ódry színpadon.

A belga alkotópárossal, Hélene Cattet-vel és Bruno Forzanival április 7-én tartanak közönségtalálkozót: a Hullák a napon című filmjük vetítése előtt az Urániában a Santos Palace című rövidfilmjük is megfigyelhető lesz. Április 9-én a Francia Intézetben az alkotópáros egy korábbi tevékenységét, a Bűverőt vetítik, ezután a Színes könnyek című filmjük lesz érzékelhető, mindkettő után közönségtalálkozót tartanak az szerzők részvételével.

A RocKabul című zenei dokumentumfilm az első afgán heavy metal együttes, a District Unknown pályáját követi nyomon. A direktor, az ausztrál születésű Travis Beard a Metal Hammer magazin Global Metal díját nyerte alkotásáért. Travis Bearddel április 8-án és április 9-én a film vetítését követően találhatja szemben magát a publikum.

Az ez évi Titanic vendége Izland. A szigetország művészetével például egy rövidfilm-válogatáson át ismerkedhet meg a magyar nézőközönség. Tinna Hrafnsdóttir Munda című munkájában a hatvanéves lelkésznő már negyven éve őrzi féltett titkát. Április 9-én és április 10-én vetítik a filmeket, utána közönségtalálkozót tartanak Tinna Hrafnsdóttirral.

Vendége lesz a fesztiválnak a Megszállás 1968 című, internacionális koprodukcióban készült film egyik rendezője, Dombrovszky Linda is, akivel április 7-én és április 12-én találhatja szemben magát a nagyérdemű – írták a tájékoztatóban.

mti