Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó: például Ady Endre, Hamvas Béla, Erdős Pál, Kaffka Margit és Dévény Anna neve is felkerült az égi térképre.

Mint az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának közleményében írják, a kisbolygók titulusa régi szokás. Eszerint a felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon felfedezettjének. Ezáltal volt ez kétszáz éve is, és mindent összevetve van ez ma is, mikor is az elnevezések már régen nem tudnak lépést tartani az automata távcsövek által talált több százezer égitesttel. A tradíció ámde él, még ha az évek esetén sokkal szigorúbbá váltak is a feltételek. Eleinte a korszerű kisbolygók a felfedezés után nyomban nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy sorszámozzák őket, aminek feltétele a korrekt pályaszámítás, vagyis a biztos azonosítás.

Magyarország az 1930-as évek végétől egy szűk évtizeden át kisbolygó-nagyhatalomnak számított – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy az akkortájt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban Kulin György által vezetett keresőprogramot a Szegedi Tudományegyetem és az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésében 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében újították fel. Az attól kezdve felfedezett közel kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 centiméteres Schmidt-távcsövével találták a csillagda kutatói, mitöbb az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

Ahhoz, hogy egy égitest sorszámot kapjon, ezelőtt két eltérő év, ezt követően legalább négy heterogén szembenállás, manapság mindazonáltal már gyakran 10-12 szembenállás folyamán készült megfigyelésre van szükség. Ezt követően tíz év áll a sorszámozáskor megadott felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak. Ezek az élet csaknem az összes területéről kikerülhetnek, a politikusokra és katonákra viszont százéves moratórium van.

Az elmúlt csaknem másfél évben szünetelt az elnevezések elfogadása, mert az elnevezések hivatalos bejelentésének joga szervezetet cserélt, ellenben ez év májusában végre újraindult a folyamat, mindent összevetve elfogadták az ezelőtt benyújtott 16 magyar névjavaslatot.

Bár a névválasztás szubjektív dolog, igyekeznek a tudomány, a sport és a kultúra területéről egyenlő arányban választani az elnevezéseket – idézi a közlemény a kutatási programot vezető Sárneczky Krisztiánt.

Az újonnan elkeresztelt kisbolygók közt látható az Adyendre, a Dévényanna, az Erdőspál, a Várkonyiágnes, a Kaffkamargit, a Halmospál, a Lukácsbéla és a Komjádibéla, de neveztek el kisbolygót Hosszú Katinkáról, Kaszás Attiláról és Hamvas Béláról is.

mti