Nemzeti gyártó, szakember és tanító középüzem, továbbá gyógyszertudományi kari objektum létesül a Debreceni Felsőfokú intézményben

Nemzeti gyártó, szakember és tanító középüzem, továbbá gyógyszertudományi kari objektum létesül a Debreceni Felsőfokú intézményben

Európai léptékű gyógyszeripari center jön létre a Debreceni Felsőfokú intézményben (DE) – közölte az intézmény rektora a „Nemzeti Gyártó – Tudós – Tanító Középüzem létrehozása és Gyógyszertudományi Kar építése a Debreceni Felsőfokú intézményben (high tech)” titulussal rendelkező pályázat online projektnyitó programján.

Szilvássy Zoltán azt mondta, olyan kísérleti gyógyszer- és ételkiegészítő gyártásra alkalmas üzemet hoznak étre, amely tanítási és kutatási feladatok ellátására is lehetőséget kínál, és biztosítja az egyetemi karok és a gyógyszeripari klaszterbe tömörült szervezetek együttműködését.

Bács Zoltán egyetemi kancellár jelezte: az egyetem akadémiai innovációs parkjában pillanatnyilag hat beruházás, közülük a vállalat középüzem és a gyógyszertudományi kar épületének beruházására több mint 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyertek el a Széchenyi 2020 program keretében.

Egyedülállónak nevezte a Debreceni Egyetem integrált fejlesztése részeként megvalósuló projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese.

Sebők Katalin az online projektnyitón méltatta a DE és a vállalati szféra közt a korábbi években elmélyült együttműködést, a gazdaság igényeihez formált kutatási-fejlesztési-innovációs tevékenységet, a magas szintű szakemberképzést. Jelezte: az NKFIH az idén 183 milliárd forintot fordít a k+f+i támogatására, ebből 106 milliárd a nemzeti kutatásfejlesztési alapban, 77 milliárd az innovációs alapban áll a pályázók rendelkezésére.

Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE gyógyszertudományi karának képzési dékánhelyettese, az egészségipari intézet igazgatója kiemelte: a 7,4 milliárdos forrásból két üzemet – gyógyszergyártásra alkalmas gyorsreagálású tabletta- és kapszulagyártó üzemet, ezenkívül főként növényi hatóanyagtartalmú ételkiegészítőket gyártó üzemet – építenek fel, de a korszerű épületben kapnak ezt követően helyet tanszékek, tanítási helyiségek, gyógyszerfejlesztő laboratóriumok és az egészségipari intézet is.

A létrehozandó egység egészségipari kutatásoknak házigazdája, nemcsak az egyetem kutatói és projektjei, hanem az egyetem által megalakított egészségipari klaszterhez már kapcsolódó vagy csatlakozó ipari partnerek részére. A k+f laboratóriumban (kisüzemben) sansz nyílik különféle készítmények laboratóriumi méretű fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre és az egészségmegőrzést szolgáló bio- és fitoterapeutikumokra – érvelt az igazgató. Megjegyezte, hogy a következő években az egyetemi képzés mellett a gyógyszergyártó és egészségipari szakképzésbe is be kívánnak kapcsolódni.

Az egyetemi beruházás befejezési határideje 2023. június 30. – hangzott el a projektnyitó programon.

mti