Négyhavi csúcson az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben

Négyhavi csúcson az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben, négy hónapja a legmagasabbra emelkedett az Egyesült Államok nem feldolgozóipari ágazatainak teljesítményét követő beszerzésimenedzser-index (BMI) az ISM (Institute for Supply Management) gazdaságkutató intézet felmérésében.

A nem feldolgozóipari, azaz megközelítőleg a szolgáltatóipari aktivitást tükröző BMI mutató az előző havi 53,9 pontról a várt 54,5 pontnál nagyobb mértékben 55,0 pontra, négy hónapja a legmagasabbra emelkedett decemberre vonatkozóan. Augusztusban magasabban, 56,4 ponton állt a mutató.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke ugyanakkor gyengülését mutatja. A nem feldolgozóipari BMI már sorban a 119. hónapban a teljesítmény növekedését mutatja.

A BMI részmutatói közül a vállalkozásbeli aktivitást követő index 57,2 pontra emelkedett a novemberi 51,6 pontról. A mutató sorban a 125. hónapja mutat teljesítménynövekedést.

A modern megrendelések mutatója 54,9 pontra mérséklődött 57,1 pontról. A foglalkoztatási index mindazonáltal 55,2 pontra mérséklődött 55,5 pontról.

MTI