Nagy változásra készüljön, ha mosógépet, hűtőt, légkondit venne

Nagy változásra készüljön, ha mosógépet, hűtőt, légkondit venne

Egyre több háztartási gépet használunk, így egyre fontosabb, hogy azok minél kevesebb energiát használva működjenek. Egy-egy konstrukció beszerzésére ajánlott olyan befektetésként gondolni, ami – az alacsonyabb energiafogyasztás révén – hasznot is hajt. Ehhez ellenben nem árt ismerni a korszerűsödött energiacímkéket éppúgy, mint a takarékosságot szolgáló technikai megoldásokat – az LG szakértői összegyűjtötték a legszámottevőbb tudnivalókat.

A népesség növekedésével és a jövedelmi helyzet javulásával az egész világon mind többen és többen használnak háztartási gépeket. Egy idei prognózis alapján e konstrukciók éves világpiaci forgalma megközelítheti a 450 milliárd dollárt, ami több mint 25%-kal haladja meg a 2015-ös értéket, ezenkívül 2024-ig újabb 90 milliárdos bővülésre van kilátás. Ez a csodás növekedés egyúttal azt is kifejezi, hogy egyre fontosabb, hogy a háztartási gépek használata mekkora környezeti lábnyommal jár.

Az Európai Unió nem véletlenül vezetett be új fenntarthatósági követelményeket a hűtőgépekre, mosógépekre, mosogatógépekre és televíziókra. Ezek nem kizárólag az energiafogyasztásra térnek ki, hanem a gépezetek javíthatóságára, újrafelhasználhatóságára, illetve a hulladékkezelésre is. A korszerű uniós ökodizájn-követelmények – köztük a nemrégiben bevezetett korszerűsödött energiacímkék – használata 2030-ig évi 167 TWh energiamegtakarításhoz járulhatnak hozzá, ami Dánia éves fogyasztásával egyenlő és egyben 46 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolja meg, a háztartások rezsiszámlája mindazonáltal minden évben átlagosan 150 euróval lehet kisebb.

A nagyobb háztartási gépek beszerzése egy-egy család életében komoly beruházásnak számít, melyet célszerű olyan szempontból is átgondolni, hogy ez a beruházás a lehető leghasznosabb legyen. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás esetén ne csak arra figyeljünk, hogy az otthonunk használati értéke növekedjen a modern, komfortos, formatervezett készüléknek hála, hanem a készülékek az alacsonyabb rezsiköltségen át is megkönnyítsék a mindennapjainkat.

Eltűntek az A+++ gépek

Ehhez javasolt ismerni a korszerűsödött energiacímkéket is. Valószínűleg a legszembetűnőbb változás, hogy megszűnt az A++ és az A+++ kategória. A korszerű rendszerben a legjobb energiaosztályt az A kategória jelenti, miközben a skála másik végén a G osztály megjelenik. Egy, ezelőtt A+++ osztályba sorolt mosogatógép – a tényleges fogyasztásától függően – B, C vagy D osztályba is kerülhetett, ameddig a mosógépeknél akár az is előfordulhatott, hogy egy A+++ energiaosztályú szerkezet a korszerű rendszerben csak az E kategóriába fér bele Meghatározó, hogy a szerkezetek nem lettek egycsapásra rosszabbak, kevésbé hatékonyak – pusztán a szabályozás szigorodott, éppen amiatt, mert a fejlesztések és a konstrukciók hatékonyságának növekedése alaposabb differenciálást tett szükségessé.

Éljünk az állami finanszírozás nyújtotta lehetőséggel

A korszerű, energiatakarékos háztartási gépek, légkondicionálók beszerzéséhez némely esetekben akár állami finanszírozás is igénybe vehető. Idén nyílt meg mert az a mód, amelyiknek révén a saját tulajdonú lakóingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelők az otthonuk felújításának elismert, számlával igazolt költségeiből akár 3 millió forintot is visszakaphatnak. Az állami finanszírozás igénybe vételének egyik módja lehet az is, ha légkondicionáló berendezést vagy beépíthető háztartási gépeket vásárolunk. (A segedelem elszámolásánál figyelni kell arra, hogy a benyújtott számlák 50%-ban a lakóhely felújításához – nem feltétlen a gépek beüzemeléséhez – kapcsolódó munkadíjat tartalmazzanak. A részletes szabályokat a vonatkozó kormányrendelet magába foglalja.

Technikai varázsszavak a takarékosságért

A modernizált energiacímkék ismerete mellett jól jön az is, ha a tisztában vagyunk a takarékosságot szolgáló műszaki megoldások elnevezésével is.

A legújabb hűtők lineáris inverter kompresszorral készülnek – ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a masina energiafogyasztását a szokásoknak megfelelő kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, mindemellett ezek a típusok tartósabb és halkabb működésre képesek. A mosógépek tekintetében ugyancsak a szokásoknak megfelelő meghajtásnál tartósabb Inverter Direct Drive motorral ellátott masinákat ajánlják a szakértők.

Ha fagyasztóval vegyített hűtőt szeretnénk, tanácsos ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél merthogy a normál hűtőtérben és a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, emellett a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk. Ajánlatos olyan hűtőt választani, ami Door Cooling szerepkörrel is bír, ennek hála tudniillik gyorsabban hűlnek le az bejárat rekeszeibe helyezett ennivalók, italok, támogatva az egyenletes hőmérséklet fenntartását, ami az energiafelhasználásra is kedvezően hat. Az InstaView Door-in-Door ajtóval ellátott hűtők tekintetében mindazonáltal már ki sem kell nyitnunk a hűtő ajtaját ahhoz, hogy belássunk a polcokra, mindent összevetve hideglevegő-veszteség nélkül, azaz energiát spórolva ellenőrizhetjük a gépezet tartalmát.

A mosógépek tekintetében hasznos, időtakarékos szerepkör az ún. Turbowash megoldás, amely az első öblítésnél 120 másodpercen át közvetlenül a ruhára permetezi a vizet, ezáltal növelve a hatásfokot. Hozzájárulásával csökkentheti a mosási időt, ezenkívül azonos végeredmény mellett megtakarítunk vele energiát is, mint ha példának okáért kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. A fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami a vízfelhasználás csökkentésében nyújt támogatást.