Múlt évben 6 százalékkal növekedett a bukaresti internacionális repülőtér forgalma

Múlt évben 6 százalékkal növekedett a bukaresti internacionális repülőtér forgalma

Múlt évben 6 százalékkal növekedett a bukaresti Henri Coanda-Otopeni repülőtér utasforgalma az előző évhez mérten, a légi kikötő 14,7 millió utast szolgált ki.

Az adatot a Ziarul Financiar című gazdasági napilap elektronikus kiadása idézte, amely megállapította, hogy a légi kikötő utasforgalma kisebb mértékben növekedett viszonyítva a tavalyi esztendőhöz, merthogy 2018-ban 8 százalékos bővülést jegyeztek.

A lap közölte, előző évben a romániai repülőterek utasforgalma több mint 5 százalékkal növekedett, és elérte a 23 milliót. A szakágazat azt valószínűsíti, hogy a következő 15 évben átlagban 4 százalékkal fog nőni a légi utasok száma a 17 romániai repülőtéren.

A 23 milliós utasforgalom több mint 90 százalékát az öt legnagyobb repülőtér generálta. A toplistán toronymagasan a bukaresti vezet. Románia második legnagyobb légi kikötőjének a kolozsvári számít, amely előző évben 4 százalékkal több, 2,9 millió utast szolgált ki. Harmadik a temesvári, aminek utasforgalma 2019-ben 5 százalékkal, 1,6 millióra növekedett. Ugyancsak 5 százalékos növekedést jegyeztek a kelet-romániai jászvásári (Iasi) légi kikötőben, amely 1,3 millió utast szolgált ki, ötödik a nagyszebeni repülőtér, ahol az utasok száma 10 százalékkal, 750 ezerre bővült.

mti