Mesterséges intelligencia segítheti az exobolygók felfedezését

Mesterséges intelligencia segítheti az exobolygók felfedezését

A mesterséges intelligenciára alapuló képfelismerő módszer segítheti a tudósokat az exobolygók felfedezésében.

A Genfi és a Berni Egyetem tudósai az Astronomy and Astrophysics című akadémiai folyóiratban ismertették a Diasitek vállalattal szövetségben kidolgozott módszert.

Az exobolygók többségét tranzit technikával találták meg eddig – ez a csillagfény parányi elhalványulásain alapul, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Ám sok bolygórendszerben a bolygók közti kölcsönhatás megváltoztatja ezt az ismétlődést, és lehetetlenné teszi a bolygók észlelését.

Így használták a svájci tudósok a mesterséges intelligenciát a képfelismeréshez. Megtanították a számítógépet arra, hogy a bolygók közti interakció hatását kiszámítsa, ami által lehetővé vált olyan exobolygók – Naprendszeren kívüli bolygók – felfedezése, amelyeket eddig képtelenek voltak észlelni a mesterek. Az általuk kifejlesztett módszer a Földön is felhasználható példának okáért illegális szemétlerakás észlelésére.

„Nagyszámú példákat használva lehetséges megtanítani egy gépet arra, hogy figyelembe vegyen minden paramétert és kiszámítsa a bolygók közti interakció hatását” – olvasható a Genfi Egyetem közleményében.

A módszer első alkalmazásakor a szakemberek felfedeztek két exobolygót, a Kepler-1705b-t és a Kepler-1705c-t, amelyeket a korábbi technikával egyáltalán nem tudtak észlelni. Az ilyen formában felfedett bolygórendszer egy aranybánya az exobolygókról való ismeretek megszerzéséhez. A technikával nemcsak lehetséges a bolygók sugarának a becslése, de információkat nyújt tömegükről, sűrűségükről és összetételükről is.

A mesterséges intelligencia használata, különösen a mélytanulásos AI egyre szélesebb körűvé válik az asztrofizikában, akár megfigyelési adatok feldolgozásában, akár óriási számítási szimulációk eredményeinek elemzésében – jegyezte meg Yann Alibert, a Berni Egyetem professzora.

mti