Mercedes autóbuszokat biztosított az Inter Traction Electrics Kft. a VOLÁN-nak Debrecenben

Mercedes autóbuszokat biztosított az Inter Traction Electrics Kft. a VOLÁN-nak Debrecenben

Tizenhét szóló települési autóbuszt vett keresztül a VOLÁN Buszpark Kft. Debrecenben, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyén. Ezek voltak az utolsó darabjai annak az 50 Mercedes-Benz Conecto Next Generation járműnek, amit készre szerelve szállított le a járműgyártó a közlekedési társaságnak.

A VOLÁN Buszpark Kft. 17 milliárd forintot meghaladó értékben összesen 201 darab korszerű, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank együttes ajánlata, amelyiknek keretében 50 Mercedes-buszra kapott megbízást a társaság. A járműveket a pillanatnyi utolsó ütemmel, határidő előtt nyújtották át.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a modern Mercedes buszok átadásakor azt mondta, a haladó szellemű, versenyképes közösségi közlekedésnek utasbarátnak, innovatívnak, fenntarthatónak, integráltnak és rugalmasnak kell lennie.

A leglényegesebb, hogy a szektor minél jobb minőségű szolgáltatást kínáljon a felhasználóknak, a mobilitási igényeket mindazonáltal úgy kell kiszolgálni, hogy a kínálat versenyképes legyen az egyéni megoldásokkal szemben – tette hozzá.

Mosóczi László beszélt arról, hogy 2010 óta szüntelen újul meg a hazai autóbuszos szolgáltatók járműparkja, ennek keretében példás ütemben valósult meg a Volánbusz most záruló beszerzése: fél év alatt 201 busz jött létre.

„A kormány szándékai alapján a buszbeszerzési igényeket sansz alapján a hazai gyártókapacitások megerősítésével kell kielégíteni” – mondta. Megjegyezte: ilyenformán a 70-80 százalékot is elérheti a hazai gyártású autóbuszok aránya.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: a debreceni telepükön készre szerelt autóbuszokban 40 százalék a magyar hozzáadott érték. Április végén megkezdik Debrecenben mindazoknak a buszoknak a gyártását is, amelyeknek az alváza a spanyol Mercedes-Benz gyárból érkezik, ezekben a magyar hozzáadott érték már eléri az 50 százalékot.

Az elnök-vezérigazgató közölte: aktuális telephelyük szomszédságában megkezdték egy háromezer négyzetméteres új gyártócsarnok építését, aminek üzembe helyezésével már évi 300-400 autóbusz készül ezt követően Debrecenben.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kiemelte: a Volán-társaságok a helyközi és távolsági közlekedésen túl elkötelezettek a helyi közlekedés magas színvonalú kiszolgálása mellett is. Ezt tanúsítja, hogy országszerte hatvanhat településen látják el a közszolgáltatási feladatokat, és permanensen bővítik az együttműködéseket.

„Ebben nagy segítségünkre lesznek a most átvett új, korszerű autóbuszok, amelyek Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánban és Hatvan elővárosában állnak forgalomba” – jelezte a mester.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt