Megyei önkormányzat: közel 650 milliárdos fejlesztések Hajdú – Biharban

Megyei önkormányzat: közel 650 milliárdos fejlesztések Hajdú - Biharban

Hajdú – Bihar megyében több mint 1600 fejlesztési projekt valósulhat meg csaknem 650 milliárd forint európai uniós forrásból 2014 és 2020 közt – közölte a megyei közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón Debrecenben.

Pajna Zoltán kijelentette még: ebből a keretből 562 milliárd forint felhasználásáról már megszületett a döntés.

A megyei önkormányzat híd a források és a gazdasági szereplők közt – ecsetelte szerepüket a folyamatban a közgyűlési elnök. Megjegyezte, hogy ezelőtt csaknem 22 ezer vállalkozót tájékoztattak levélben a pályázati lehetőségekről, és mindössze a foglalkoztatási paktum alatt 300 munkáltatóval kerültek kapcsolatba Hajdú – Bihar megyében.

Pajna Zoltán információja alapján a legnagyobb forrást, csaknem 300 milliárd forintot az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében költhetik el, miközben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból immáron nagyjából 100 milliárdot használhatnak fel a pályázók.

Előbbi kapcsán a 100 – as vasútvonal Püspökladány és Ebes, azonfelül Ebes és Debrecen közti fejezetének felújítását, valamint a debreceni főpályaudvar fejlesztését, utóbbiból a kis – és középvállalkozások versenyképességének javítását, az ipari parkok megvalósításának támogatását, azonkívül a kutatási – innovációs projekteket emelte ki.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) projektjei tekintetében eddig több mint 53 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötöttek meg, ahol érintett a megye csaknem valamennyi helysége – tette hozzá Pajna Zoltán, kiemelve közülük az ivóvízminőség – javítási, a szennyvízkezelési, a hulladékgazdálkodási, projekteket, valamint az egykori hortobágyi bombázólőtér tájrehabilitációs programját.

A Övezet és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) csaknem 100 milliárdos forrásából több településen modernebb lesz az egészségügyi alapinfrastruktúra, megépül 40 kilométer hosszúságú kerékpárút. A korszerű idegenforgalmi beruházások, köztük a hét települést érintő szürkemarha – hajtóút elkészültével mindazonáltal 70 ezer új látogatóval számolnak Hajdú – Bihar turisztikai mesterei – ismertette a közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán végezetül kiemelte: az Emberi Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 38,7 milliárdos forrásán 249 nyertes pályázó osztozik. A debreceni tankerület 1,5 milliárd, a berettyóújfalui 2,8 milliárd, a hajdúböszörményi 1,5 milliárd forint pályázati pénz nyert fejlesztési tervei megvalósítására.

mti