Meghatározó mérföldkőhöz érkezett az LG a 6G THz modern műszaki megoldás kapcsán

Meghatározó mérföldkőhöz érkezett az LG a 6G THz modern műszaki megoldás kapcsán

Az LG Electronics (LG) sikeresen mutatta be a vezeték nélküli 6G terahertzes (THz) tartományban történő adatátvitelt és -vételt 100 méternél nagyobb távolságra, kültéri környezetben. A társaság ezt a technológiai mérföldkövet a Fraunhofer-Gesellschafttal, Európa legnagyobb alkalmazott kutatólaboratóriumával kooperálva július 13-án érte el. Az adatátvitelre a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet (HHI) és a Berlini Technológiai Intézet közt került sor.

Mivel a 6G THz modern műszaki megoldás csak rövid hatótávolságú, az antennák közti átvitel és vétel alatt ugyanakkor teljesítményveszteség lép fel, a vezeték nélküli 6G fejlesztésének egyik hatalmas kihívását a teljesítmény növelése jelentette, amire azért volt szükség, hogy az ultraszélessávú frekvenciákon stabil jelet lehessen generálni. Az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) által kifejlesztett teljesítményerősítő mindent összevetve kulcsfontosságú szerepet játszott a legmodernebb teszt sikerében.

A teljesítményerősítő a 155-175 GHz közti frekvenciatartományban akár 15 dBm stabil jelkimenetet is képes előállítani. Az LG sikerrel mutatta be az adaptív nyalábformálási (beamforming) modern műszaki megoldást, ezenfelül a nagy nyereségű antennaátkapcsolást is. Előbbi a csatorna és a vevő pozíciójának változásai alapján módosítja a jel irányát, utóbbi ugyanakkor több teljesítményerősítő kimeneti jeleit összeolvasztja és továbbítja meghatározott antennákra.

A 2025-re tervezett teljes körű szabványosítás és az azt követő négy éven belüli kereskedelmi forgalomba hozatal után a 6G hálózatok alacsony késleltetés és nagy megbízhatóság mellett tudják ezután támogatni a még gyorsabb vezeték nélküli átvitelt és kommunikációt. A 6G kulcsfontosságú összetevője lesz az Ambient Internet of Everythingnek, vagyis annak a feltörekvő technológiának, melynek célkitűzése, hogy az emberi jelenlét és preferenciák felismerésével érzékenyebbé, alkalmazkodóbbá, autonómabbá és a fogyasztók igényei alapján személyre szabottabbá tegye az otthoni és a vállalkozásbeli környezetet.

Több, korán elindított kezdeményezésének betudhatóan az LG Electronics élen jár a 6G alaptechnológiák biztosításában. 2019-ben az LG Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Akadémiai és Technológiai Intézettel (KAIST) kooperálva produkálta az LG-KAIST 6G Kutatóközpontot. Ez év elején az LG és a KAIST felkérték a csatlakozásra a Keysight Technologies Inc. társaságot, a vezeték nélküli távközlési tesztelési és mérőberendezések teljes körű gyártóját azért, hogy az együttműködést még magasabb szintre emeljék. Júniusban az LG-t választották meg a Next G Alliance alkalmazási munkacsoportjának vezetőjévé – a Next G Alliance az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) iparági kezdeményezése, melynek célkitűzése, hogy Észak-Amerikában a 6G mobiltechnológia kapcsán vezető szerepet töltsön be a következő évtizedben és azután.

„A teszt sikere azt mutatja, hogy még közelebb vagyunk a terahertzes rádiótávközlési spektrum sikeres alkalmazásához a közelgő 6G korszakban” – mondta Dr. I. P. Park, az LG Electronics elnöke és technológiai igazgatója. „A 6G képességek fejlesztésének előmozdítása érdekében a helyi és mindenre kiterjedő kutatóintézetekkel és szervezetekkel kötött sikeres partnerkapcsolataink túlságosan eredményesek voltak.”