Második európai turnéján van túl a Fesztiválzenekar

Második európai turnéján van túl a Fesztiválzenekar

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az évad második sikeres európai turnéján van túl, amelyen Isztambultól Barcelonáig mindenütt meghódította közönségét.

“Ebben a zenekarban hatalmas a művészi szabadság, áramlanak a zenei gondolatok, és mindennek van tere. A muzsikusok egy testként zenélnek, közben pedig egyik koncert sem olyan, mint a másik” – fogalmazott Miah Persson svéd szoprán, aki október 6. és 15. között együtt turnézott a Budapesti Fesztiválzenekarral Isztambultól Barcelonáig. A zenekar programját gazdagította Tassis Christoyannis görög bariton is – közölte az MTI-vel pénteken az együttes.

Mint közleményükben írják, a BFZ Mahler-Strauss-programja lenyűgözte a nemzetközi közönséget, így a kritikusokat is.

A turné egyik fontos állomása Isztambul volt, ahol a Fesztiválzenekar a negyedik koncertjét adta egy év alatt. A hangverseny előtt a muzsikusok egy Kakaókoncerten varázsolták el a helyi gyerekeket.

Második európai turnéján van túl a Fesztiválzenekar
A Fesztiválzenekar próba közben

A zenekar a Pozsonyi Zenei Fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt a Reduta koncertteremben. Antwerpen, Utrecht és Heerlen sikerei után pedig Barcelonában, a világ egyik legcsodálatosabb szecessziós koncerttermében, a Palau de la Música Catalanában muzsikáltak. “Ez a teltházas, hatalmas sikert hozó koncert egy négyéves együttműködés nyitánya volt, amely a Mahler és a dal tematika köré épül majd” – szól a közlemény.

Az évad egyik újítását – azt, hogy a muzsikusok ráadásként leteszik hangszereiket, és kórussá alakulnak – a BFZ most is folytatta. “A Mahler-szimfónia után a Palau történetének egyik legmeghatóbb ráadásszámát hallhattuk, amikor a zenekar tagjai felálltak, és katalánul énekeltek. Értékes ajándékot kaptunk. Tökéletes befejezése volt ez egy csodálatos estének” – áll az egyik katalán beszámolóban.

(forrás: hirado.hu)