Magyarország tizenkilenc helységében ad költségmentes koncertet a Fesztiválzenekar

Magyarország tizenkilenc helységében ad költségmentes koncertet a Fesztiválzenekar

Tizenkét megye tizenkilenc helységében adnak térítésmentes koncerteket iskolákban, templomokban és idősotthonokban a fővárosi Fesztiválzenekar (BFZ) kamaraformációi április 9. és 14. közt.

A Közösségi Heteknek olyan komoly hagyománya van, hogy a BFZ zenészei április 11-én már a 100. idősotthonban koncerteznek Magyarországon, a jubileumi hangverseny a Fővárosi Önkormányzat X. kerületi, Gergely utcai idősotthonában lesz. A Játékidő című programmal ugyanakkor kamaraformációk látogatnak el Salgótarján, Szada, Mikepércs, Hajdúböszörmény, Szerencs, Mezőszilas, Tatabánya, Encs, Zalakomár és Tököl idősotthonaiba is.

Az elhagyott, vagy már más funkcióban funkcionáló zsinagógákban is folytatódik a Fesztiválzenekar koncertsorozata, ezúttal Balatonfüreden és Szentesen. A felújított balatonfüredi zsinagóga idén tavasszal nyílt meg Zsidó Kiválóságok Háza néven, s a Fesztiválzenekar koncertje lesz az egyik első program a modern épületben. A szentesi zsinagógában most a települési könyvtár funkcionál, de az alkotmány kívül ma is őrzi eredeti stílusjegyeit.

A zenekar barokk együttese és Midori Seiler hegedűművész Jánoshalmán és Debrecenben katolikus, Dunaújvárosban mindazonáltal evangélikus templomban ismerteti részleteiben is Bach zenéjét.

A Zenevár című interaktív programot ezúttal a BFZ fővárosi nagykoncertjének, a TérTáncKoncertnek főhősei, több mint 500 hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú térségben élő gyerek élvezheti ezt követően Salgóbányán, Tégláson és Karcagon. A fiatalok első alkalommal találkoznak a velük közösen fellépő társaikkal egy jókora együttes próbán, ezenkívül ugyanakkor fejlesztő-ismerkedő foglalkozáson vesznek részt. A zenekar kisebb formációja Cserdibe is ellátogat, ahol a Baranyában készülő táncos fiatalok találkoznak egymással.

„A lényeg az, hogy szolgáljuk azt az országot, települést, azt a közösséget, amely a működésünket biztosítja. Mivel nem mindenki jut el a koncerttermekbe, mi megyünk el hozzájuk iskolákba, templomokba, idősotthonokba” – idézi a közlemény Fischer Iván, a fővárosi Fesztiválzenekar zeneigazgatója szavait, aki együttese életében kiemelten fontosnak tartja az költségmentes közösségi koncerteket.

mti