Magyar nyelvű tárlatvezetést ígér Berlin egyik legnevezetesebb múzeuma

Magyar nyelvű tárlatvezetést ígér Berlin egyik legnevezetesebb múzeuma

Magyar nyelvű tárlatvezetéssel szemlélteti Magyar Korszerű című kiállítását a német főváros egyik legrangosabb múzeuma, a Berlinische Galerie.

A Berlinben készült korszerű és korunkbeli képzőművészeti alkotások gyűjtésére és bemutatására szakosodott múzeum most először nyújt magyar nyelvű tárlatvezetést. A december 18-i eseményen a érdeklődők az 1910-es és 1920-as évek berlini magyar művészeinek munkásságával találkozhatnak, és például azt is megtudhatják, hogy mely jól ismert berlini épületeteket tervezték magyar építészek. A tárlatvezetést három alkalommal ismétlik meg, kétszer januárban és egyszer február elején.

A Berlinische Galerie négy évnyi előkészület után, november elején nyitotta meg a Magyar Korszerű – Ungarische Kunst in Berlin 1910-1933 (Magyar művészet Berlinben 1910-1933) című tárlatát, a rendszerváltás óta eltelt több mint három évtized legnagyobb szabású magyar vonatkozású németországi képzőművészeti kiállítását.

A több mint 200 festményt, grafikát, szobrot, fényképet, plakátot és másfajta műalkotásokat felvonultató bemutató arról szól, hogy a Berlinben dolgozó határon túli művészek legnagyobb közösségei közé tartozó magyar szerzők miként járultak hozzá a weimari köztársaság fővárosának virágzó kozmopolita kultúrájához.

A korszerű német művészet aranykorának számító húszas években teljes körű kisugárzású kulturális metropolisszá emelkedő Berlin magyar mestereinek bemutatása „régi tartozás” – mondta a kiállítás megnyitóján az egyik fő együttműködő partner, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria igazgatója, Baán László, aki úgy vélekedik, hogy a tárlat nem kizárólag történeti szempontból figyelemre méltó, tudniillik meglehet, hogy a huszadik század húszas éveihez hasonlóan a jelenkor is olyan időszak, ahol „a jövő már elkezdődött, de a múlt még nem ért véget”, és mindenki tanúja „valami új nagy fájdalmakkal és nehézségekkel kísért megszületésének”.

A mások mellett Bernáth Aurél, Ferenczy Béni, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László és Rippl-Rónai József munkáiból válogatott tárlatra Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Franciaországból és Angliából, múzeumoktól és magángyűjtőktől vegyesen érkeztek művek.

A február 6-ig várja az érdeklődőket kiállítás kilenc részből áll, külön kiemelve példának okáért a páratlanul sokszínű korabeli német sajtóban dolgozó magyar fotóriporterek tevékenységét. Rendezésében közreműködött a német fővárosban funkcionáló magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin, amely gazdag programsorozattal kíséri a kiállítást, köztük a „Berlin jó volt hozzánk, idegenekhez” című német nyelvű felolvasószínházi előadással, amelyen művészek, írók, újságírók, köztük Márai Sándor, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő szövegei révén mutatják be a magyar szerzők berlini élményeit.

mti