Magyar állami támogatással épült orvoslakásokat osztottak ki Gyergyószentmiklóson

Magyar állami támogatással épült orvoslakásokat osztottak ki Gyergyószentmiklóson

A magyar állam segédkezésével épült orvoslakásokat osztottak ki Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakóhelyek alapkövét teszik le az este közepette Borszéken.

A találkozók díszvendége, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a két összejövetel közt az érdeklődőknek nyilatkozva roppantul fontosnak tartotta azt a munkát, amit a Studium-Prospero Alapítvány végez húsz éve azért, hogy fiatal orvosokat, művészeket, értelmiségieket telepítsen le, marasztaljon otthon, Erdélyben. Megjegyezte: Gyergyószentmiklóson olyan lakóhelyeket osztottak ki csodálatos természeti környezetben, amelyekbe bárki készségesen beköltözne. Ezek alkalmasak arra, hogy egy család el tudja indítani az életét azon a településen ahol a hivatását űzi. “Bízom benne, hogy csökkenteni tudjuk ezáltal azt a súlyos orvoshiányt, amely a régiót jellemzi, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a lehető legtöbb fiatal orvos találja meg a számítását mind az erdélyi kórházakban, mind ugyanakkor háziorvosként” – nyilatkozott a politikus.

Vass Levente parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke beszédében visszaidézte: alapítványa húsz évvel ezelőtt a Kárpát-medencében elsőként kezdeményezte szolgálati lakóhelyek és szakkollégium építését Marosvásárhelyen pályakezdő orvosok, fiatal egyetemi tanítók, művészek részére. Attól kezdve a magyar kormány segedelemével több erdélyi településen építettek és osztottak ki szolgálati lakóhelyeket. Az ezekben lakó orvosok, gyógyszerészek, egyetemi trénerek, színészek, művészek és zenészek családjukkal közösen háromszáz főhöz közelítenek. “Hálózatot építünk, a megmaradás hálózatát, kőről kőre, Marosvásárhelyről, Erdély-szerte” – idézte az alapítvány közleménye az orvos-politikust.

A Gyergyószentmiklóson épített ikerházban két szolgálati lakóhely kapott helyet. Mindkét lakóhely 115 négyzetméteres: bebútorozott és elektronikai készülékekkel felszerelt konyhával, nappalival, 2 hálószobával és fürdőszobával ellátott. A háromezer négyzetméteres telek, melyre építették, újabb fejlesztési lehetőségeket nyújt. A gyergyószentmiklósi lakóhelyek elfoglalására szeptember alatt hirdet pályázatot a Studium-Prospero Alapítvány. A gyergyószentmiklósi telekvásárlásra és lakásépítésre 65,3 millió forint hozzájárulást nyújtott a Bethlen Gábor Alap.

Borszéken egy 1700 négyzetméteres telken kétszintes ingatlant épít az alapítvány, aminek alsó szintjén háromszobás, felső szintjén négyszobás szolgálati lakóhelyet formál ki helyi és régióból származó orvosok részére.

mti