Kutatásra 943 milliót nyert a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium

Kutatásra 943 milliót nyert a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium

Négy éven át végezhet biovédelmi és biobiztonsági kutatásokat egy 943 millió forintos támogatással zajló program keretében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül funkcionáló Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) – tájékoztatta a egyetemi intézmény a sajtó képviselőit.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program támogatásából megvalósuló kutatások a hazai járványvédelem tevékenységét fogják támogatni, a járványok megelőzését szolgálják – közölték.

A kutatások azért kiemelkedően fontosak, mert napjainkban „határtalan méreteket öltött a fertőző betegségek térhódítása”, a terjedésük ugyanakkor komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent a nemzetek, mindent összevetve Magyarország részére is – írták.

Az információ alapján a VNL pillanatnyilag egy olyan kiemelten jelentős, gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel büszkélkedhet, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára. Ennek használata szükség során hozzájárulhat a hazai biovédelemhez és biobiztonsághoz is.

A négy évre szóló segédkezés egyebek közt biztosítja egy terepi, rögtön alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását – írták, hozzáfűzve: a Jakab Ferenc virológus professzor vezetésével megvalósuló projekt lehetőséget nyújt az internacionális kapcsolatok megerősítésére is.

mti