Közel félmilliárd forint támogatja a helyben maradást a Mura programban

Közel félmilliárd forint támogatja a helyben maradást a Mura programban

Közel félmilliárd forint összegű, a helyben maradást segítő tevékenységekre fordítható pályázatot nyert el a Mura nemzeti program keretéből 34 helység – közölte nagykanizsai sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter, a program miniszteri biztosa.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte: a Mura program főképpen gazdaságfejlesztési, a mezőgazdasági tevékenységet, az élelmiszer-feldolgozást és a turizmust szolgáló program, amelyiknek egyik számottevő elemeként a helyben maradást szolgáló tevékenységekre költhetnek közel 500 millió forintot az összesen csaknem 20 ezer lakosú 34 településen. Az a céljuk, hogy olyan ismereteket, tudást nyújtsanak keresztül az ott élőknek, amely erősítheti az identitástudatot, növelheti a helyi értékek ismertségét.

Iványi László, a települések konzorciumát vezető Bázakerettye polgármestere (független) azt mondta: a most induló és négy éven keresztül tartó program középpontjában a humánkapacitás fejlesztése áll. Ez azt jelenti, hogy óvónők, tanárok, szociális és kulturális szektorban dolgozó mesterek részére továbbképzéseket, tanulmányutakat szerveznek, hátrányos helyzetű diákok részére nyelvoktatást, óvodásoknak egyéni fejlesztő foglalkozásokat biztosítanak.

A pályázatból a helyi közösségi közlekedés támogatására, családokkal együttes hétvégi és szünidei tematikus – pénzügyi, gazdasági, környezetvédelmi – programokra is fordítanak, valamint 40 kiválasztott tehetséges diák részére tanulmányi ösztöndíjat is ígérnek ezt követően – ismertette a polgármester.

MTI