Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati segítség felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató cég, a Tettye Forrásház Zrt. – közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. a sajtó képviselőivel.

Közleményükben ismertették: a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) csaknem 7,2 milliárd, ráadásul a központi költségvetés csaknem 800 millió forintos segédkezésével létrejövő beruházások eredményeként Magyarország egyik óriási ilyen jellegű létesítménye újabb évtizedeken át képes a szennyvíz biztonságos ártalmatlanítására az egyre szigorodó környezetvédelmi határértékek mellett is.

A tájékoztatás alapján a Pécset és tucatnyi térségből származó települést kiszolgáló egységben a megnövekedett csatornahasználat tette szükségessé a tisztítási kapacitás nagyfokú bővítésével járó fejlesztést, amely 2019-ban kezdődött, és nemrégiben zárult le.

A beruházásban az elavult létesítményeket elbontották, egyes régi elemeket és épületeket felújítottak, új gépházak létesültek, ráadásul új technológiai eszközöket telepítettek a hatékony és gazdaságos szennyvíztisztítás érdekében.

Az 1995-ben épült szennyvíztelep a modernizációnak hála 210 ezer ember szennyvizét képes kezelni, és naponta akár 55 ezer köbméter szennyvizet tud megtisztítani – jelezték még a beruházás 2019. évi indulásakor.

mti