Korszerű települések – Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése

Korszerű települések – Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése

A terület-előkészítési munkálatokkal az ez évi év utolsó negyedévében indul a Fertő tó magyarországi partjának harmincmilliárd forintos turisztikai fejlesztése a Korszerű települések program keretében, ami az előzetes elképzelések alapján 2020-2021-re készül el két ütemben – mondta a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Kárpáti Béla nyomatékosította, hogy a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztés alapvetően meghatározza ezután a turisztikai térség megítélését. A cél egy korszerű, családbarát turisztikai centrum létrehozása.

Többek között fejlesztik a strand területét, olyan látogatóközpontot formálnak ki, ahol a térség turisztikai érdekességeit mutatják be, sporttelepet és kempinget hoznak létre, fejlesztik a vitorlás kikötőt, és az aktuális háromszázról ötszázra növelik ezt követően a horgász kikötőhelyek számát.

A beruházás eredményeként a közlekedési stádiumok és a szolgáltatói létesítmények modernek és egységesek lesznek.

Tima Zoltán építész azt hangoztatta, hogy ezzel a fejlesztéssel a tó magyar oldalának több évtizedes lemaradását pótolják. A tervezésnél azt is figyelembe vették, hogy a beruházás elemei ökológiai szempontból is fenntarthatóak legyenek.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese azt mondta el, hogy a Sopron-Fertő előtérbe állított turisztikai térségnek minősül, s a beruházással az is a céljuk, hogy az osztrák oldal szezonális kínálatával ellentétben a magyar oldal Sopronnal egyesült erővel az év minden évszakában igényes szolgáltatást tudjon nyújtani, akár osztálykirándulások, edzőtáborok részére is.

A Fertő tó turisztikai célú fejlesztését is magába foglaló Korszerű települések program megállapodást 2015. március 25-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere. A megállapodás a tó fejlesztésén túl a közlekedést, a történelmi belváros műemlék épületeinek felújítását, ráadásul egy új ipari és gazdasági övezet kialakítását célozza.

MTI