Korniss Péter-kiállítás nyílik Prágában

Korniss Péter-kiállítás nyílik Prágában

A Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter fotóművész munkásságába nyújt betekintést a Prágában megnyíló Az örökkévalóság utáni vágy című bemutató.

Az Óvárosi Városháza kiállítóterében megszervezett kiállítás a korunkbeli magyar fotóművészet jeles alakjának erőteljes, érzelmekkel teli alkotói életpályáját ismerteti részleteiben is, amely megörökíti a kelet-európai gyökereket őrző vidéket és a hagyományos élet törvényszerű változásait szintén – olvasható a KKM – Balassi Intézet közleményében.

Korniss Péter dokumentarista fotográfusként alapozta meg hírnevét, főleg a paraszti életforma és kultúra kelet-európai megörökítésével. Ez a téma életművének egyik vezérfonala lett és az 1967-ben gyártott első táncházas képeitől kezdve az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatáig végigvonul képein. Az ingázó munkások életével 1979-ban kezdett el foglalkozni és több mint tíz éven át kísérte nyomon Skarbit András mindennapjait. Ebből született A vendégmunkás (1979-1988) című szériája, amely a magyar jelenkori fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

A megnyíló prágai prezentáció öt fő szekcióban nyújt betekintést a fotográfus pályájába; A múlt (1967-1978); A vendégmunkás (1979-1988); A változás (1989-2016); A szokás (2005-2012); és A településben (2012-2017) témakörei jelennek meg.

Az újságírói, pedagógiai és kurátori munkájában is internacionális ismertségnek örvendő fotóművészt rendhagyó kapcsolat fűzi Csehországhoz, különösen Prágához, mivelhogy húsz éven keresztül volt a Czech Press Photo internacionális zsűritagja és egyedüli alkotóként 2014-ben átvehette a Czech Press Photo életműdíját a verseny zsűrijében elvégzett több évtizedes munkájának elismeréseként.

A június 28-ig megfigyelhető bemutató a Czech Top Photo, Prága Település Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével valósult meg, a tárlat védnöke Prága főpolgármestere és Magyarország prágai nagykövete. A bemutató kurátora Daniela Mrázková cseh művészetteoretikus és fotókritikus.

MTI