Kisfilmen megfigyelhető az a fővárosi állatkert nőstény perzsa leopárdja

Kisfilmen megfigyelhető az a fővárosi állatkert nőstény perzsa leopárdja

Kisfilmen ismerteti részleteiben is a közönségnek az fővárosi állatkert az intézménybe nemrég érkezett nőstény perzsa leopárdot, amely egyelőre új otthonával ismerkedik – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Banu, a nőstény perzsa leopárd a jászberényi állatkertből érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe december elején. Mivel a városligeti intézmény a koronavírus-járvány okán ebben a pillanatban zárva tart, így leopárdot bemutató videó az intézmény honlapján és közésségimédia-felületein érzékelhető. A fiatal nőstényt a közeljövőben egy 2018-ban Budapestre érkezett hímmel szeretnék összepárosítani – olvasható a közleményben.

Mint írják, a párduc néven is emlegetett leopárd (Panthera pardus) eredendően csaknem egész Afrikában, amellett Ázsia tekintélyes hányadán is megtalálható, bár az emberi tevékenység folytán a faj mintegy mindenütt visszaszorulóban van. Mivel az elterjedési régió más-más, egymástól akár több ezer kilométerre eső területeken, eltérő környezeti feltételekhez kellett a leopárdoknak alkalmazkodniuk, a fajon belül helyi formák, alfajok fejlődtek ki.

Ezek egyike a perzsa leopárd (Panther pardus saxicolor), amely eredendően a Kaukázustól, Törökország égei-tengeri partvidékétől, Szíriától és Libanontól kelet felé egészen Pakisztánig terjedő térségben őshonos, de ezen a tájon belül mára több kisebb élőhelyfoltra szorult vissza. Mivel a perzsa leopárdok a Kaukázusban és hegyek közt is előfordulnak, a hideget, a havat is jól tűrik. A leopárdok eltérő alfajai közül épp azért nőnek a perzsa leopárdok a legnagyobbra, mert a nagyobb test gond nélkül védhető a hideg ellen – felidéz a kommüniké.

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere okán a perzsa leopárd a leopárdok veszélyeztetett alfaja. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, ezáltal a hazai nagyérdemű első alkalommal Budapesten láthatott ilyen állatokat. A korábbi években hét kölyök növekedett fel sikeresen.

mti