Kína világelső a akadémiai publikációk kapcsán

Kína világelső a akadémiai publikációk kapcsán

Kína világelső a akadémiai publikációk kapcsán: 2018 és 2020 közt a Föld akadémiai tanulmányainak 23,4 százalékát publikálta, és ezzel megelőzte az Egyesült Államokat – írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A japán Nemzeti Akadémiai és Technológiai Politikai Intézet (NISTP) által a héten közzétett információ alapján pillanatnyilag Kína publikálja a legtöbb akadémiai kutatást minden évben, őt az USA és Németország követi. A felmérés a 2018 és 2020 közti számadatokon alapul.

A japán NISTP-jelentésből például az is kiderült, hogy a Föld legtöbbet idézett – hivatkozott – 1 százaléknyi akadémiai publikációjának 27,2 százalékát a kínai kutatások teszik ki. A akadémiai életben az általánosan használt mérőszám a hivatkozások száma.

Kína minden évben átlagosan 407 181 akadémiai cikket publikált, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, amely 293 434 cikket tett közzé.

Kína leginkább az anyagtudomány, a kémia, a mérnöki tudományok és a matematika területén végzett kutatásokat, miközben az amerikai tudósok a klinikai orvostudomány, az élettudományi alapkutatások és a fizika területén voltak termékenyebbek.

A beszámoló alapján az Egyesült Államok még állandóan többet költ kutatásra és fejlesztésre a vállalati és az egyetemi szektorban, mint bármely más állam.

„Kína a planéta talán legkiemelkedőbb országa a akadémiai publikációk mennyiségét és minőségét nézve nemkülönben” – emelte ki Kuroki Sinicsi, a Japán Akadémiai és Technológiai Ügynökség munkatársa a Nikkei Asia című lapnak tett interjújában.

mti