Kezdődik a szegedi sokoldalú sportcsarnok építése

Kezdődik a szegedi sokoldalú sportcsarnok építése

Kezdődik a 8300 férőhelyes szegedi sokoldalú sportcsarnok építése, a létesítmény a 2022-es magyar-szlovák együttes rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál ezt követően.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a csarnok alapkőletételekor kijelentette, a kormány célja, hogy Magyarország a lehető legtöbb megkülönböztetett világversenynek adhasson otthont. Kijelentette még: ez jó néhány előnnyel jár az egyes sportágak és az egész állam részére.

A Mol-Pick Szeged nemcsak hazai viszonylatban az egyik legeredményesebb férfi kézilabdaklub, hanem az internacionális porondon is sikereket ér el. Szeged mindazonáltal bekerül a 2022-es Európa-bajnokságot direktor települések közé – közölte a politikus.

A modern, teljeskörűen akadálymentesített sokoldalú sportcsarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, amellett tömegeket érintő rendezvények, konferenciák megrendezésére is lehetőséget kínál – tudatta Szabó Tünde.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke azt mondta, a beruházáshoz létfontosságú munka tekintélyes hányada már megvalósult. A csarnok elkészültekor, 2021 októberében a hatvanadik születésnapját ünneplő szegedi kézilabda rászolgált arra, hogy az állam legnagyobb és legkorszerűbb kézilabda célú csarnoka megépülhessen a Tisza-parti településben.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus kifejtette, manapság divatos a sportberuházásokkal szemben állást foglalni, a szegedi csapat eredményei ellenben ezeket az érveket lesöpörték az asztalról. A Mol-Pick Szeged olyan internacionális elismertségnek örvend, hogy kinőtte saját csarnokát. Ahhoz, hogy a csapat BL-meccseit minden Szeged-szurkoló élőben láthassa, legalább háromszor le kellene játszani a mérkőzéseket.

A szövetség elnöke a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe várja a szegedi együttest. Kocsis Máté alapján még arra is meg van esély, hogy két magyar csapat játsszon Kölnben.

Bartók Csaba volt válogatott kézilabdázó, a Fidesz helyi szervezetének elnöke azt mondta, Szeged jó úton halad, hogy Magyarország egyik sportfővárosa legyen. Nyári hónapokban elkészült a Szent Gellért Fórum, amely nemcsak egy futballstadion, hanem valódi közösségi tér, a kézilabdacsarnok szomszédságában fedett uszoda épül, a Korszerű Települések Program keretében ugyanakkor két atlétikai centrumot is kialakítanak a településben.

A 28390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezője a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27,4 milliárd forint. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8300 férőhelyes lesz. Épül egy külön – magyar bajnoki kézilabda mérkőzések lebonyolítása alkalmas – edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya valósítható meg. A komplexumhoz kapcsolódik ezt követően egy 25-30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, továbbá egy 80 fős konferenciaterem is.

mti