Kezdetét vette Hortobágy és Szalacs turisztikai fejlesztési programja

Kezdetét vette Hortobágy és Szalacs turisztikai fejlesztési programja

Kezdetét vette Hortobágy és a romániai Szalacs turisztikai fejlesztési és természetvédelmi értékvédő projektje: a Hídtól hídig titulussal rendelkező program az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló összefogás keretében, európai uniós támogatással valósul meg 1,4 millió euró összköltséggel – hangzott el a program nyitókonferenciáján, a Szalacshoz tartozó Ottományban.

Horváth Béla, Szalacs polgármestere visszaemlékezett, hogy a határ két oldalán található települést egykor a sóút kötötte össze, de kardinális kapocs a hortobágyi kilenclyukú és a szalacsi négylyukú kőhíd is, mindkettőt Povolny Ferenc tervezte.

Szalacs a pályázati forrás kétharmadát használhatja fel, amelyből felújítják a négylyukú hidat, az eredeti környezet visszaállítása érdekében láposítják a környékét, azonfelül az ottományi, szintén uniós forrásból felújítás alatt található Komáromi-kúria mellett erdei iskolát hoznak létre – sorolta a polgármester.

Vincze Andrásné, a projektpartner Hortobágy polgármestere közölte még: a településükre jutó csaknem 150 millió forintból egyebek közt 12 állomásos vízi és 9 állomásos parti tanösvényt formálnak ki a Hortobágy folyón, fényszennyezés-mentesre cserélik ki a falu 328 közvilágítási lámpáját, és internacionális önkéntes természetvédelmi tábort szerveznek – mások mellett szalacsi fiatalok részvételével – a Hortobágy folyó kilenclyukú hídtól és vasúti hídig tartó fejezetének a megtisztítására.

Bulcsú László, a hajdú-bihari önkormányzat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a most induló, két évig tartó kulturális-turisztikai projekt újabb kapukat nyisson és gazdasági befektetéseket ösztönözzön a térségben.

Utóbbira hívta fel a figyelmet Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, a térség országgyűlési követe is. Kiemelte egyfajta Hortobágy-Szalacs közti, Debrecent is magába foglaló turisztikai folyosó megvalósításának szándékát az érmelléki térség fellendítése, hagyományainak, kultúrájának bemutatása érdekében.

mti