Kettős MINI-győzelem a Dakar Rali tízedik etapján

Kettős MINI-győzelem a Dakar Rali tízedik etapján

Nasser Al-Attiyah (katari) és navigátora, Mathieu Baumel (francia) továbbra is uralja a 2015-ös Dakar Rali mezőnyét. A sikeres páros a motorsport legkeményebb kihívásait támasztó versenyének tízedik etapját is megnyerte a MINI ALL4 Racing versenyautóval, amivel tovább növelte előnyét az összetett rangsorban. Ez volt a duó negyedik etap-győzelme az idei Dakaron. Jelenleg 28 perc 22 másodperc előnnyel autóznak a második helyen álló De Villiers / Von Zitzewitz páros előtt.

Orlando Terranova (argentin) és Bernardo Graue (argentin) a tízedik etap második helyére hozta be a MINI ALL4 Racing versenyautót 1 perc 35 másodperccel az Al-Attiyah / Baumel páros mögött, amivel kettős győzelemhez segítette a MINI-t a tegnapi futamon. A Krzysztof Holowczyc / Xavier Panseri (lengyel / francia) versenyzőpáros a hetedik helyen ért célba, amellyel továbbra is őrzi stabil negyedik pozícióját az összetettben.

Az Erik van Loon / Wouter Rosegaar holland duó tizenegyedik helyezésével ugyan épphogy csak kicsúszott a tízedik etap első tíz helyezettje közül, eredményükkel azonban továbbra is az ötödik helyen állnak az összetett rangsorban. Eközben Joan „Nani” Roma (spanyol) és Michel Périn (francia) rendkívül kemény napot zárt tegnap: a 2014-es Dakar Rali győztes párosa 193 versenykilométer után olyannyira összetörte versenyautóját, hogy nem tudták folytatni az etapot.

Szerdán a csapatoknak ismét nehéz megmérettetéssel kellett szembenézniük a chilei Calama-tól az argentin Salta-ig tartó szakaszon: a roppant gyors murvás útvonal a több mint 4000 méteres tengerszint feletti magasságban a versenyzőket és a technikát is kemény kihívások elé állította. A ritka levegő ugyanis mind a pilóták fizikai állapotára, mint a motorok teljesítményére nagy hatással van. A MINI ALL4 Racing azonban eme extrém körülmények közepette is újfent bizonyította erejét és megbízhatóságát.

A csütörtöki tizenegyedik etap jóval alacsonyabban, maximum 1500 méteres tengerszint feletti magasságban zajlik majd. A mindössze 194 kilométer hosszú speciális versenyszakasz az argentin Salta-tól a szintén argentin Termas de Rio Hondo-ig vezet. A gyors szakaszokat sűrűn növő fák szegélyezik majd, így a versenyzőknek ismét körültekintően és tempósan kell teljesíteniük.

Az összetett rangsor állása a tízedik etap után (Top 5)

01 Al-Attiyah / Baumel – MINI ALL4 Racing – 35:19:37 óra

02 De Villiers / Von Zitzewitz – 35:47:59 óra

03 Al Rajhi / Gottschalk – 36:02:45 óra

04 Holowczyc / Panseri – MINI ALL4 Racing – 36:43:19 óra

05 Van Loon / Rosegaar – MINI ALL4 Racing – 38:10:50 óra

(forrás: BMW Press)