Két és fél milliárd forintos fejlesztés a szekszárdi borvidéken

Két és fél milliárd forintos fejlesztés a szekszárdi borvidéken

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) patronálásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.

A Takler Pince Kft. csaknem 360 millió forintért új rozé üzemet épít aktuális telephelyén. Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője közölte: a beruházás nívós javulást idéz elő a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi megközelítőleg 750 ezer palack bort előállító pincészet még mindig megközelítőleg 200 ezer palack rozét konstruál ezután – tette hozzá.

A Mészáros Borház 184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet produkál, és 100 ezer palackkal növeli az aktuális, csaknem egymillió palackos kapacitását – hangoztatta Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.

Technológiai fejlesztésekhez nyert el hozzájárulást a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., illetve több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. cégvezetője, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet állít elő, ami a vállalat hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása okán – a fejlesztéstől függetlenül – 120-140 ezer palackra növeli aktuális 90 ezer palackos kapacitását – tette hozzá.

A Bodri Pincészet Kft. közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg. A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő. A korszerű készítmény a szőlőlé lesz, melyet a piac elvárásainak megfelelően a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, közölte azt is, hogy becslése alapján várhatóan a hegyközség területén minden évben tíz százalékkal nő az előállított bor volumene az jövőbeni öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon – tette hozzá.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának információi alapján a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta permanensen nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A tartományban átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, előző évben 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.

mti