Kerékpáros rekord született az idén a Tisza-tónál

Kerékpáros rekord született az idén a Tisza-tónál

Minden eddiginél többen, 57 ezren túráztak kerékpárral 2018-ban a Tisza-tó körül, többen, mint az elmúlt két évben összesen; a tározótó és természeti környezete iránt megnőtt bringás kíváncsiság arra sarkallja a fenntartókat, hogy 2019-ben megépítsék a egész túrakörhöz még hiányzó 9 kilométeres bicikliutat – közölte a mesterséges tavat üzemeltető vízügyi igazgatóság területi szakaszmérnöke sajtótájékoztatóján.

Amíg 2016-ban 20 ezer 540, egy évvel később 30 ezer 884 kerékpáros hajtott keresztül a Tisza-tó kiskörei duzzasztóművénél található mérőponton, addig 2018-ban már nyári hónapokban látszott, hogy minden eddiginél nagyobb lesz a bringás forgalom – ismertette Fejes Lőrinc.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke megjegyezte: statisztikáikban csak azok a kerékpárosok megjelennek, akik áthaladtak a duzzasztómű felett, ennek értelmében, akik példának okáért Abádszalókról tekernek Tiszafüredre, vagy Kisköréről Poroszlóra, azok nem jelennek meg ebben a nyilvántartásban. A mester a kerékpáros turizmus ugrásszerű fejlődését például azzal indokolta, hogy a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona asztfaltján haladva „egy csodálatos mozgó panorámapáholyból” gyönyörködhetnek a Tisza-tóban a kirándulók. Továbbá a környezet ideális kerékpárversenyek lebonyolítására is. A korábbi években, döntően pályázati pénzekből kiépített, közel 70 kilométer hosszú, a tavat körülölelő, aszfaltozott kerékpárút egy 9 kilométeres szakaszát eddig a 33-as főúton kellett megtenni. 2019-ben viszont már ott is kiépítik a bringások részére biztonságos külön utat Tiszafüred és Poroszló közt. A fejlesztési elképzelések alapján a gáton több számlálókaput felállítanak, amelyek nemcsak a biciklis áthaladását, hanem annak mozgási irányát is képesek lesznek rögzíteni – mondta Fejes Lőrinc.

mti