Karikó Katalint japán orvostudományi díjjal tüntették ki

Karikó Katalint japán orvostudományi díjjal tüntették ki

Karikó Katalin magyar kutatóbiológus-biokémikust orvostudományi díjával tüntette ki a tokiói Keio Egyetem – olvasható az intézmény portálján.

A Keio Orvostudományi Díjat az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a magyar tudósnak.

Karikó Katalin 1989-ben Amerikában kezdett dolgozni az mRNS-sel, mert meggyőződése volt, hogy az mRNS-t fel lehet használni arra, hogy a sejteket saját gyógyszereik előállítására utasítsa – írta indoklásában az egyetem.

Kiderült ellenben, hogy a szintetizált mRNS gyulladással kísért erős immunválaszt váltott ki. Sok évi próbálkozás után a kutató felfedezte, hogy ha egy módosított nukleozidot – a pszeudoridint – integráli az mRNS-be, azzal elkerülhető a gyulladás, ezenkívül a módosítás nyomán sokkal nagyobb mennyiségű fehérje képződik az mRNS-ről, mint a korábbi, nem módosított változat tekintetében.

Ez a felfedezés nyitott utat a korszerű típusú koronavírus elleni alaposan hatékony, továbbfejlesztett vakcinák kifejlesztéséhez, az eredmény nemcsak a fertőző betegségek elleni harcban, hanem a rák és a szívbetegségek leküzdésében is reményt jelent.

A díjjal Nureki Oszamut, a Tokiói Egyetem professzorát is kitüntették az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiájának kapcsán elért eredményeiért.

Kilencven japán szakember dönt arról, hogy kinek ítélik oda a Keio Orvostudományos Díjat, miután a Föld minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. A kitüntetettek érmet és 10 millió jent (27 millió forint) is kapnak.

Karikó Katalint a múlt héten a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough-díjjal is kitüntették.

mti