Jönnek a megfogható virtuális tárgyak

Jönnek a megfogható virtuális tárgyak

A Bristoli Egyetem kutatóinak köszönhetően a jelenleginél jóval valószerűbbé válhat a virtuális valóság- A Ben Long által vezetett tudóscsoport egy olyan technológia kifejlesztésén dolgozik, amellyel ún. heptikus hologramokat lehet létrehozni – olyan vetített, háromdimenziós képeket, amelyeket meg is érinthetünk.

Hangokkal teremtik meg az illúziót

Az érintés érzetét apró hangszórók által sugárzott magas frekvenciájú hangokkal reprodukálják. Ha valaki elég közel viszi a kezét egy virtuális tárgyhoz, érezni fogja a hanghullámok ellenállását a bőrén, ami olyan illúziót kelt, mintha hozzáért volna hozzájuk.

Az UltraHaptics technológia kifejlesztéséhez virtuális sisakot és Leap Motion mozgásérzékelő szenzort használnak. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a rendszer pontosan felmérje, hova nyúlunk a virtuális térben, és a megfelelő helyre irányítsa az ultrahang-hullámokat, olyan érzetet keltve, mintha körbetapogatnánk egy tárgyat.

A kutatóknak az eddigi kísérletek során több tapintható formát – köztük gömböket és piramisokat – is sikerült kivetíteniük. Céljuk az, hogy a jelenleginél életszerűbbé tegyék a virtuális valóságot: olyan élménnyé formálják, amely a látásunk és a hallásunk mellett más érzékszerveinkre is hatással van.

Másként reagálunk a virtuális valóságra

Kutatásaiknak komoly gyakorlati haszna is lehet. Az UCLA egyik közelmúltban kiadott tanulmánya szerint a térérzékelésért felelős neuronjaink másként reagálnak a virtuális valóságra, mint a való világra – valószínűleg ez okozza a VR-sisakok használata közben tapasztalható rosszullétet is. Elképzelhető, hogy ha a virtuális tárgyak valóban tapinthatóvá válnak, az agyunk is könnyebben feldolgozza majd őket. A Bristoli Egyetem tudósai mellett mások is kísérleteznek hasonló technológiával, egy kutatócsoport például olyan robotkesztyűt fejlesztett ki, amely az okostelefonokban is használt vibrációs motorokkal próbálja imitálni az érintés érzetét.

Az UltraHaptics tapintható hologramjait kereskedelmi célokra is felhasználhatják. A New Scientist szerint lehetővé tehetik például, hogy az orvosok a jelenleginél behatóban vizsgálhassák a CT- szkenneken látható daganatokat, vagy azt, hogy a múzeumlátogatók közelebbről is megismerkedhessenek a kiállított tárgyak virtuális másaival.

(forrás: origo.hu)