Ismételten várja az érdeklődőket a győri Nagyboldogasszony-székesegyház

Ismételten várja az érdeklődőket a győri Nagyboldogasszony-székesegyház

Ismételten várja az érdeklődőket a győri Nagyboldogasszony-székesegyház. A település legrégibb műemlékét felújítási munkálatok okán még májusban zárták be.

A felújítás első szakaszában korszerűsítették az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszert. Kicserélték a burkolatot is, a 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kapott a székesegyház. Mindezek mellett restaurálták a Könnyező Szűzanya oltárát is.

A korábbi munkálatok 450 millió forintba kerültek.

A felújítás második szakaszában többek között helyreállítják ezt követően Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 18. században csinált, a beázások folytán megrongálódott mennyezetfreskóit. Felújítják a mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is.

Mint írták, a székesegyház szakaszos lezárására a restaurálási munkálatok okán még számítani lehet, a liturgikus események zavartalanságát ellenben biztosítják.

Advent első vasárnapján 10 órától Veres András megyés püspök szentmisét celebrál, amelyiknek keretében megáldja és megnyitja a megújuló székesegyházat. Az ünnepen közreműködik a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László.

mti