Innovációs díjjal tüntették ki a magyarországi Bosch csoport vezetőjét

Innovációs díjjal tüntették ki a magyarországi Bosch csoport vezetőjét

Dr. Szászi Istvánt, a Bosch csoport vezetőjét Magyarországon és az Adria régióban tüntették ki idén a Menedzserszövetség Kék Innovációs Különdíjával, amit a 27. alkalommal megszervezett Év Menedzsere Díjátadó Gálát osztottak ki. A díjjal, amit előző évben Karikó Katalin, BioNTech alelnöke kapott meg, olyan vállalatvezetőket ismernek el, akik kimagaslóan sokat tettek az innovációért.

A kitüntetést odaítélő, Beck György vezette bíráló bizottság méltatása alapján dr. Szászi István életútja ékes példája annak, hogy a magyar vezetők tehetségüknek és szorgalmuknak hála a régióban funkcionáló világcégek élén is komoly sikereket érnek el. A díjazott munkatársaival közösen azon dolgozik, hogy Magyarország a régió első számú kutatás-fejlesztési színtere legyen az autóipar jövőjét alakító új modern műszaki megoldások területén.

A Bosch Budapesti Fejlesztési Centruma napjainkban már a Föld minden autóipari cégének fejleszt alkatrészeket, egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a cégcsoporton belül, és pillanatnyilag az egyetlen olyan színtér, ahol a Bosch csoport mind a hat autóipari divíziója képviselteti magát. A 2005-ben mindössze egy-két fővel megalakult, ma több mint háromezer munkatársat foglalkoztató szervezet legszámottevőbb kutatásait a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és az elektromobilitás területén végzi.

„A most kapott elismerés megerősít abban, hogy munkatársaimmal jó úton járunk, de egyben komoly felelősséget is ró ránk. Az fejlesztés mivel nem önmagáért van, hanem hozzá kell járulnia a közjóhoz, előbbre kell vinnie a világot. Nekünk, a Boschnál ez a feladatunk, nap mint nap az innovációkért dolgozunk, hogy egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb világban élhessünk” – mondta a díj átvételekor dr. Szászi István.

Közös összefogásban az egyetemekkel

Mátészalkán született, doktori és MBA tanulmányait is a Budapesti Műszaki Felsőfokú intézményben csinálta. Akadémiai karrierje is itt indult tanársegédként, mára a BME címzetes egyetemi docense. Közel 20 éve dolgozik a Bosch csoportnál, az itt végzett munkát a vállalatcsoport németországi centrumában két hosszabb kiküldetés is színesítette. Projektmérnökből lett a Budapesti Fejlesztési Center vezetője, ezután – első magyarként ebben a pozícióban – 2021-től az egész magyarországi és Adria régióbeli Bosch csoport legjobb vezetője. Több mint 20 000 munkavállalóért felel, köztük többezer fejlesztőmérnök tevékenységét irányítja Magyarországon, Romániában és Bulgáriában. dr. Szászi István a Magyar Mérnökakadémiának, a Német Kereskedelmi Kamara elnökségének és az Óbudai Egyetem kuratóriumának tagja.

Fontosnak tartja a régió versenyképességének növelését, az autóipari megatrendekhez kapcsolódó szervezeti kompetenciák kiépítését, ezenfelül a szoros partnerség kialakítását az egyetemekkel. Egyéni küldetése, hogy a hazai egyetemek közvetlenül is bekapcsolódjanak az ipari fejlesztés internacionális vérkeringésébe, és még aktívabban vehessenek részt a jövő technológiájának formálásában. A cégcsoportnak mára majdnem minden mérnökképző egyetemmel hibátlan a partnerkapcsolata, nemcsak a mérnök- és informatikusképzésben működnek közösen, hanem a kutatás-fejlesztésben is. Az ELTE lágymányosi campusán a cég segítségével nemrég adományozták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét.

A Bosch csoport Budapesti Fejlesztési Centrumának új, 90 ezer négyzetméteres campusa, a Bosch Budapest Innovációs Kampusz szeptemberben nyitja meg kapuit, tovább erősítve Magyarország stratégiai szerepét az autóipari kutatásokban.