Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Magyarországon első alkalommal született indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis) a Nyíregyházi Állatparkban.

A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra. A roppant módon veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú negyedik utód a kontinensen az idén – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója a sajtóbemutatón.

Elmondása alapján jelen pillanatban három felnőtt állat él a parkban: a legfiatalabb ivarérett nőstény a hétéves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a tizennégy éves hím, Hans 2006-ban Nürnbergből, ameddig a tízéves, Jasmin névre hallgató anyaállat 2010-ben a belgiumi Planckendael-ből került a sóstógyógyfürdői látványosságba.

Gajdos László nyomatékosította, az indiai orrszarvú születése zoológiai szenzációnak számít, mivel természetes úton, zárt tartási szituációk közt meglehetősen nehezen szaporodnak. Magyarországon eddig csak a faj afrikai példánya ellett borjút, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg.

A park csaknem nyolc éve próbálja szaporítani az indiai rinocéroszait, de eddig nem jártak sikerrel. Ez roppant módon nehéz, mivel a nőstény csak pár napig fogamzóképes és csak ebben az időszakban engedi magához a hímet – tette hozzá az igazgató.

A párzásra legoptimálisabb időpont meghatározásához a gondozók jártasságai és megfigyelése mellett szükség volt a park állatorvosi csapatára, akik szakadatlan vizsgálták az állatok hormonszintjét. A vemhesség alatt kamerarendszert szereltek fel a speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segédkezésével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását születése óta figyelemmel kísérik a park mesterei. A borjú hatvan kilogrammos súllyal született, a naponta elfogyasztott húsz-harminc liter anyatej hatására naponta egy-két kilogrammot növekszik. Három-hat hónaposan már elkezd szilárd takarmányt fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni.

A borjú várhatóan két évig az anyjával marad, ezt követően az Európai Fajmegmentési Program más állatkertbe helyezi keresztül.

Gajdos László megjegyezte, a Nyíregyházi Állatpark igen komoly szakmai sikerének számít a most született indiai orrszarvú bébi és a három hónapja világra jött afrikai elefántborjú, mivelhogy a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is szerfelett nehéz.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közti, latin neve, a Rhinoceros unicornis elárulja, hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény nemkülönben visel.

A kettő-öt centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára figyelmeztet, így nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak.

Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége ellenben az ember. Az egyik hatalmas veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra, tülkének a hagyományos keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, tetejébe nemi vágyfokozóként próbálják használni.

Az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, melynek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, mindent összevetve az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

MTI Fotó: Balázs Attila