Idén is a BMW a hongkongi Art Basel művészeti tárlat hivatalos partnere

Idén is a BMW a hongkongi Art Basel művészeti tárlat hivatalos partnere

A március 29-31. közt megrendezendő eseményen bejelentik a következő BMW Art Journey művészeti utazás döntőseit, a valaha készült legelső BMW Art Car ugyanakkor egész életnagyságban reflektorfénybe gurul.

2019. március 29-31. közt a hongkongi Art Basel művészeti prezentáció újból megnyitja kapuit, hogy a Föld 242 vezető galériájának segédkezésével átfogó betekintést engedjen a feltörekvő és befutott művészek ugyanabban az időben korszerű és mai alkotásaiba. A háromnapos esemény hivatalos partnereként a BMW nem kizárólagosan a találkozó VIP vendégeinek sofőrszolgáltatását biztosítja, de a Föld első guruló műalkotását is a nagyközönség elé tárja: a BMW 3.0 CSL modellt a mesés művész, Alexander Calder 1975-ben varázsolta hamisítatlanul jellegzetessé. Az első BMW Art Car a hongkongi kongresszusi központban (Convention and Exhibition Centre) felállított BMW Lounge fénypontjaként tündököl ezt követően. Sőt mi több, a hongkongi Art Basel művészeti tárlaton a BMW Art Journey legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole is beszámol művészeti utazásáról, amellyel párhuzamosan a szakmai zsűri a következő díj döntőseit is bejelenti.

BMW Art Journey művészeti utazás a 2019-es hongkongi Art Basel művészeti tárlaton

2015-ben a BMW és az Art Basel szövetségben indította útnak a feltörekvő fiatal művészek támogatására megalapított BMW Art Journey művészeti utazást. A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti bemutatón a projekt legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole ismerteti részleteiben is „Az Égbolt útjai” („Sutures of the Sky”) című utazása felfedezéseit: a fiatal művész az emberiség és az állatvilág több évezreddel ezelőtti valóságába repült vissza, hogy a fehér gólyához és a sarki csérhez hasonló, költöző madarak vonulását végigkövetve szelje keresztül az Egyenlítőt. A költöző madarak az állatvilág egyik leghosszabb utazását teszik meg évről évre, tengereken keresztülvezető útjaikat a régmúlt felfedezői is navigációs iránymutatókként használták. Az égbolt eme szerepkörét nézve, utazása esetén Zac Langdon-Pole azt is megkérdőjelezte, hogy az ember áll-e a világmindenség centrumában. Az Európából indult, ezt követően a csendes-óceáni Szamoa és Hawaii szigetekig tartó BMW Art Journey művészeti utazás célja az egyes kultúrák és az égbolti tájékozódás tudománya közti összefüggések feltérképezése volt, választ találva azon kérdésekre is, hogy kik vagyunk és hol van a helyünk a világban.

Zac Langdon-Pole 2019. március 30-án, szombaton tart előadást a hongkongi Art Basel művészeti bemutatón, „Művészeti történetek: narratív formák és stratégiák” („Artists Telling Stories: Narrative Forms and Strategies”) címmel.

A Zac Langdon-Pole utazásával kapcsolatos bővebb információkért kérjük, látogasson el a www.press. bmwgroup.com/zac-langdon-pole-has-commenced-his-bmw-art-journey weboldalra.

A hongkongi Art Basel művészeti bemutatón újból összeül a BMW Art Journey szakértőkből álló, internacionális zsűrije, hogy a „Felfedezések” („Discoveries”) kategória nevezői közül kiválasszák a következő művészeti utazás három döntősét. A zsűriben Claire Hsu, a hongkongi Asia Art Archive cégvezetője, Matthias Mühling, a müncheni Städtische Galerie im Lenbachhaus igazgatója, Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengo elnöke, Phil Tinari, a pekingi Ullens Center for Contermporary Art (UCCA) igazgatója és Samson Young művész, az első BMW Art Journey művészeti utazás nyertese foglal helyet.

A következő BMW Art Journey művészeti utazás három döntősét, akik személyesen mutathatják be utazástervüket, 2019. március 28-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor jelenti be a szakmai zsűri a hongkongi BMW Lounge-ban. A bejelentést követő estére a BMW exkluzív fogadást szervez.

Alexander Calder guruló műalkotása, az első BMW Art Car

A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti tárlaton felállított BMW Lounge középpontjában a BMW Art Cars gyűjtemény legelső tagja tündököl ezután. Alexander Calder 1975-ben festette egyedire a BMW 3.0 CSL modellt, amellyel a az egész világon osztatlan népszerűségnek örvendő BMW Art Cars gyűjtemény alapjait fektette le. A guruló műalkotás a mesés művész egyik utolsó munkája volt. Saját formákat és motívumokat alkotó szobrászként Alexander Calder flottul szabadította ki magát a gépjármű karosszériaelemei jelentette korlátok közül, mígnem végül egy teljesen speciális szín- és formavilágot váltott valóra. Munkájában előszeretettel keverte az intenzív árnyalatokat, amelyeket a légterelő szárnyakon, a motorháztetőn és a tetőn át is alkalmazott.

Eredendően a francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki az elgondolás, hogy egy művész segédkezésével egyéni igényeket kiszolgálóvá varázsolja versenyautóját. Poulain a munkával művész barátját, Alexander Caldert bízta meg még a ’70-es évek elején, aki mindent összevetve lefektette a BMW Art Cars gyűjtemény alapjait.

Az attól kezdve eltelt időben több világhírű művész alkotott meg és alakított saját képére guruló műalkotást, a BMW Art Cars gyűjtemény ezáltal magával ragadóan egyéni igényeknek megfelelő gyűjteménnyé bővült. A tizenkilenc közreműködő művész közt olyan világhírű szerzők vannak, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A. R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons, John Baldessari és Cao Fei. A guruló műalkotások mindegyik a művészet, a megjelenés és a modern műszaki megoldás kulturális, ezenkívül történelmi fejlődését tükrözik.

A BMW internacionális partnerként segíti az Art Basel művészeti tárlat eseményeit, ezáltal nem kizárólagosan Hongkongban, de Bázelben és Miami Beach-en is hosszú távú közreműködőként van jelen.

Mindezek mellett a BMW az Artsy-val is összefogott, hogy nemzetközileg együttes támogatásukról biztosítsák a művészetet. A 2017-ben bemutatott, „A művészet jövője” („The Future of Art”) elnevezésű rövidfilm-sorozat után az együttműködő felek a hosszú távú partnerség jegyében, 2019. március 27-én, szerda este jelentik be Hongkongban következő együttes projektjüket.