Húszéves a Wikipédia, a Föld hetedik leglátogatottabb honlapja

Húszéves a Wikipédia, a Föld hetedik leglátogatottabb honlapja

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a Föld hetedik leglátogatottabb honlapja.

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001. január 15-én indult útjára angol nyelven, az első év végére mindazonáltal már 18 nyelven volt elérhető. Ez a szám mára 309-re bővült, mindent összevetve a planéta talán leglátogatottabb weboldalává és az egyik óriási, leggyakrabban használt információforrásává vált.

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik a világban mindenfelé, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a Föld 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.

A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a Föld legnagyobb szabad médiatárainak. Egy felmérés alapján a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.

A legtöbb emberek által szerkesztett szócikk angol nyelvű, második helyen a német kiadás áll. Az egész szócikkállományt nézve 2. a szebuano (egy fülöp-szigeteki nyelv), a 3. mindazonáltal a svéd, ezeket viszont mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.

A Wikipédia magyar nyelvű kiadása 2003. július 8-án indult el és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket magába foglal. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel büszkélkedhet.

Az enciklopédia nagyon sok elismerést is nyert az évek alatt: 2015 őszén megkapta a holland király révén nyújtott Erasmus-díjat, amit emelkedett kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, ráadásul kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, internacionális összefogás kategóriában.

Bár a Föld legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető – a technikai hátteret biztosító és több mint 100 fizetett számítógépes szakembert alkalmazó – Wikimédia Alapítvány minden évben több mint 120 millió dollár adományhoz jut.

mti