Húszéves a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar

Húszéves a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar

Húszéves az újjászervezett hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar, a jubileumot ünnepi hangversennyel köszöntötték a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A helyőrségi zenekar története több mint hatvan évvel ezelőtt kezdődött, de az 1990-ben elinduló haderőreform alatt az együttest megszüntették. Kovács István 2001-ben kezdett hozzá az újjászervezéséhez, decemberben már 16 zenész lakott a vásárhelyi laktanyában, a következő év végére ugyanakkor az állam legjobban felszerelt, egységes képet mutató helyőrségi zenekarává vált az együttes.

Az együttes 2013-ban megkapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, kiérdemelte a Föld Fúvószenei Szövetségének (WASBE) kitüntetését és a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat.

A zenekart 2019-ig Kovács István alezredes vezette, aki igényes és színvonalas hangzást teremtett és fegyelmezett csapatot kovácsolt a zenekar tagjaiból. Ezt a feladatot kapta meg helyettese Gömöri Balázs őrnagy, aki folytatja azt a munkát – áll a zenekart bemutató sajtóanyagban.

Gömöri Balázs a koncertet megelőzően a sajtó képviselőinek hangoztatta, most 26 zenész játszik az együttesben, október 1-jétől ez engedélyezett létszám öttel bővült. Kovács István karmester mellett – aki most a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatói feladatait látja el – húsz éve az együttes tagja Verasztó Ferenc tubás is.

Az együttes repertoárja sokszínű, a katonaindulók mellett játszanak komoly- és könnyűzenét, a műsort igyekeznek az adott eseményhez igazítani, legyen az egy falunap, térzene vagy hosszabb hangverseny – közölte a karmester.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a zenekart köszöntő videóüzenetében Kodály Zoltánt elevenítve azt mondta: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út”.

A katonazenekarok állandóan kicsit hozzátesznek a katonák mindennapi tevékenységéhez, de a honvédség zenészei – miképpen azt hangversenyeiken is igazolják – sokkal többet tudnak annál, minthogy indulókat játszanak – nyomatékosította a tábornok. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az együttes elemei főleg katonák, és csak másodsorban zenészek, melyet ezt bizonyítottak a határszolgálatnál és a kórházakban is.

mti