Hős katonaorvosokra emlékeztek Budapesten

Hős katonaorvosokra emlékeztek Budapesten

Hős katonaorvosok tiszteletére tartott együttes megemlékezést a Nemzeti Fórum Egyesület, a Honvédelmi Minisztérium és Józsefváros önkormányzata pénteken Budapesten, a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte: azon orvosokra, egészségügyi dolgozókra emlékeznek, akik a bajban önfeláldozóan, életük kockáztatásával is mentették az embereket.

A fideszes képviselő a VIII. kerületben, az Üllői úton található szobornál azt mondta el, hogy már nemcsak a szobornak, hanem az itt tartott megemlékező ünnepségeknek is – 2009 óta íródó – története van. Bármennyire is terjedelmes a zaj, a politikai zaj, s „körülöttünk Európában a csatazaj”, nekünk jól kell érzékelni a veszélyeket, s tudni „kell, mi az, melyet hazánkért, a keresztény Magyarországért meg kell tenni” – mondta a kormánypárti politikus.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke köszönetet mondott minden honvéd – egészségügyi dolgozónak, aki egykor csatatereken harcolt, amellett napjainkban a frontokon, missziókban, kórházakban és a határokon, mindenekelőtt a tranzitzónákban teljesít szolgálatot. Hangoztatta még: utóbbiaknak köszönhető, hogy a határokon „az egészségügyi határzár” is biztosított.

Azt mondta: kivételes feladat, szerepkör a katonaság kötelékében szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozóké, ők két egész embert kívánó hivatást töltenek be.

Kitért arra, hogy az emlékművet 1942 – ben adták át, s akkor még az első világháború orvos hősi halottainak emlékére készült. Attól fogva a második világháborúban, az ’56 – os forradalom során, és valamennyi harcokban, szolgálatteljesítés közben elesett honvéd – egészségügyi dolgozónak állít emléket, s az „önfeláldozás és a kötelezettség teljesítésének szimbóluma lett”.

Kun Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Centrumának parancsnoka kiemelte: kevés embert próbálóbb feladat van, mint azoké az orvosoké, ápolóké, mentőké, akik saját egészségük, akár életük kockáztatása árán kötelezték el magukat ráadásul, hogy mások életét megmentsék. Ennek kapcsán emlékezett, sokan vannak, akik életmentés közben lettek akár harcok, akár betegség áldozatai.

A beszédek után a hős magyar orvosok életmentő munkájának és hősi önfeláldozásának elismerésére felállított józsefvárosi katonaorvosi emlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Lezsák Sándor, Németh Szilárd, Kun Szabó István és Sára Botond (Fidesz – KDNP), Józsefváros alpolgármestere.

mti