Horváth Eszter magyar fotós nyerte a World Press Photo 2020 díját környezet kategóriában

Horváth Eszter magyar fotós nyerte a World Press Photo 2020 díját környezet kategóriában

Horváth Eszter magyar fotósnak ítélték oda környezet (speciális) kategóriában idén a World Press Photo díját az Északi-sarkvidéken kíváncsi jegesmedvékről készült fotójáért. A WPP fődíját egy japán fotós kapta a 2019. júniusi kartúmi véres tüntetések közepette készült felvételéért – jelentették be este Amszterdamban.

Horváth Eszter soproni születésű dokumentumfotós 2015 óta gondoskodik a sarki térségek, különösen a Jeges-tenger fotózásával. 2019-20-ban az Északi-sarkvidék centrumában, jégtáblához fagyasztott, akadémiai vizsgálatokat és méréseket végző Polarstern német kutatóhajó tevékenységét örökítette meg.

Fotói egyebek közt megjelentek a National Geographic magazinban, a The New York Times és The Wall Street Journal napilapokban, a Time hetilapban és a GEO Magazine-ban – olvasható a WPP honlapján.

Díjnyertes felvételén egy jegesmedve és kölyke vizsgálgatja kíváncsian a Polarstern kutatói által a jégtáblára kihelyezett berendezést.

A fődíjas Csiba Jaszujosinak, az AFP francia hírügynökség kelet-afrikai fotóriporterének Straight Voice című fotója egy fiatal szudáni férfit megrajzol tüntetők közepette, amint verset szaval. Az áramszünet okán sötétbe borult kartúmi utcán társai mobiltelefonjaik lámpáival világítják meg őt.

A japán fotóst már ezelőtt is díjazták a World Press Photo pályázaton. A fődíjjal 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

„Ezekben az korban, amikor sok konfliktust és erőszakot élünk keresztül, kardinális, hogy legyen egy olyan képünk, amely inspirálja az embereket” – mondta Lekgetho Makola, a zsűri elnöke, reményteljes fotónak nevezve a győztes művet.

Chris McGrath, a zsűri egyik tagja alapján a fődíjas kép „rettentően gyönyörű, nyugodt fotó, amely magába sűríti a Föld minden nyugtalanságát és az emberek vágyát a változásra”.

„Ez a pillanat egy specifikus, barátságos csoportos tüntetés volt, amit abban az időben magam is átéltem” – mondta Csiba a kép születéséről. Omár el-Basír szudáni elnök 30 éves uralmát katonai puccs döntötte meg, és véres tüntetések után a fegyveres erők és az ellenzéki mozgalom átmeneti kormány létrehozásáról állapodott meg.

Az év fotóriportjának a zsűri Romain Laurendeau francia fotóriporternek a Kho, the Genesis of a Revolt című fotósorozatát választotta, amely a 2019-es algériai tömegtüntetések kezdetét, a fiatalok közt uralkodó mély nyugtalanságot ismerteti részleteiben is.

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött. A zsűri 44 díjat osztott ki több kategóriában.

A koronavírus-járvány okán idén a győzteseket online hirdették ki a tradícióknak megfelelő amszterdami ünnepség helyett.

MTI