Hívás közben is szétszedhető a Google mobilja

Google szétszedhető mobiltelefon

Egyedül a processzor és a képernyő nem cserélhető bekapcsolt állapotban.

Egy hagyományos okostelefonból bekapcsolt állapotban tipikusan legfeljebb a memóriakártyát lehet kivenni. A Google laboratóriumában készülő új, Project Ara kódnevű készülék ennél jóval többre képes: moduláris felépítésének köszönhetően két főalkatrészén – a rendszert futtató chipeken és a kijelzőn – kívül bármilyen egységét akár úgy is ki lehet majd cserélni, hogy ehhez nem is szükséges kikapcsolni a telefont.

Tartsd a vonalat, kicserélem a kamerát!

Google szétszedhető mobiltelefon
Google szétszedhető mobiltelefon

Erről a készülék fejlesztését végző projekt vezetője, Paul Eremenko beszélt egy konferencián: szavai szerint a Project Arát úgy alakítják ki, hogy akár bekapcsolt állapotban is ki lehessen cserélni a kameráját, vagy új szenzorokat lehet dugni a készülékbe.

A Google azt tervezi, hogy egy online áruházban árusítja majd a készülékkel használható modulokat, amelyek egy mozdulattal behelyezhetők lesznek a készülékbe. Ha valakinek extra hosszú üzemidőre van szüksége, akár akkumulátorokkal is telepakolhatja a készüléket. Ha ez nem alapszükséglet, akár mindenféle szenzort (például barométert), jobb hangszórót vagy extra tárhelyet lehet a helyére illeszteni. A rendszer működése alatt nem lehet egyben kicserélni az összes háttértárat vagy memóriát, de ha ezekből több modul van, egyenként a modulok eltávolíthatók.

Már decemberben bemutatkozhat

A négyszögletes modulokat egy speciális mágnes tartja helyükben: ennek vonzását egy elektromos impulzussal lehet aktiválni és deaktiválni is. A telefonon a Google Android következő verziója, az Android L fut majd, ám azt a moduláris felépítésnek megfelelően módosítják majd.

Mód lesz a processzor és a kijelző utólagos cseréjére is, ám ehhez ki kell kapcsolni a készüléket. Várhatóan már decemberben bemutathatja a Google a készülék első teljesen működő prototípusát, a végleges változat pedig jövőre a boltokba kerülhet. Sajtóhírek szerint a készülék moduljait fogadó, mágneses csatlakozókat és összeköttetéseket tartalmazó alapvázát ötven dolláros, vagyis nagyjából 12 ezer forintnak megfelelő áron lehet majd megvenni, az opcionális modulok ára még nem ismert.

(forrás: origo.hu)