Harminc szélesszájú orrszarvút helyeztek el a ruandai Akagera Nemzeti Parkban

Harminc szélesszájú orrszarvút helyeztek el a ruandai Akagera Nemzeti Parkban

A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvú harminc egyedét szállították át Dél-Afrikából Ruandába, az Akagera Nemzeti Parkba.

A The Guardian brit napilap alapján ez volt a korábbi legnagyobb szabású, légi úton történt orrszarvú-költöztetés.

Az állatok nyugtatót kaptak az út előtt, de nem kábították el őket teljesen, hogy állva utazzanak, de ne ijedjenek meg a szállítástól.

A harminc szélesszájú rinocérosz nemrég jött meg új otthonába, a ruandai Akagera Nemzeti Parkba. A mesterek arra számítanak, hogy a parknak meghatározó funkciója lesz ezt követően a faj hosszú távú túlélésében, és szaporodni fog az állomány.

A szélesszájú orrszarvúak száma Afrikában egyes vélemények alapján 18 ezer egyedre mérséklődött, és a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta őket, mivel számuk nagyrészt a tülkük iránti kereslet folytán folytatott orvvadászat okán kevesebb lesz.

A kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvúakkal ellentétben, amelyek ezelőtt Ruandában éltek, a szélesszájú orrszarvúak újonnan érkeztek az országba.

Az orrszarvúkat – 19 nőstényt és 11 hímet – a dél-afrikai Munyawana természetvédelmi térség Phinda magánrezervátumából hajtották el, Durbanból Kigaliba repültek, ezt követően a földön szállítva jutottak Akagerába. Az állatok 40 órás, több mint 3400 kilométeres utat tettek meg.

A költöztetés a maga nemében rendhagyó volt. A szállítás megszervezése csaknem három évig tartott.

A ruandai kormány az elmúlt 15-20 évben megmutatta, hogy komolyan veszi a természetvédelem kérdését. 2017-ben 18 keskenyszájú orrszarvút telepítettek vissza, és biztos, hogy meg tudták óvni őket. Eddig egyetlen orrszarvú sem pusztult el orvvadászat folytán az állományból, amely onnantól növekedett is. A szélesszájú orrszarvúk betelepítése a nemzeti park újjáélesztésére irányuló terv legfrissebb lépése.

mti