Gravitációs hullámok rekordszámú, 35 új észleléséről számoltak be

Gravitációs hullámok rekordszámú, 35 új észleléséről számoltak be

Egy internacionális kutatócsoport gravitációs hullámok rekordszámú, 35 új észleléséről számolt be, a felfedezés új fényt vethet az univerzum evolúciójára, a csillagok életére és pusztulására – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A korszerű észlelésekkel egyesült erővel 2015 óta már 90-re növekedett a detektált gravitációs hullámok száma.

A gravitációs hullámok hasonló változásokat keltenek a téridőben, mint a vízbe dobott kő a víz felszínén. Einstein relativitáselmélete alapján nagy tömegű objektumok mozgásakor keletkeznek. Minél nagyobb a tömeg és a mozgás sebessége, annál nagyobbak a hullámok.

A hullámokat a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) észlelte az Egyesült Államokban, és az VIRGO olaszországi obszervatórium 2019 november és 2020 márciusa közt.

A gravitációs hullámok első észlelését 2016-ban jelentették be.

A legutóbb detektált 35 hullámból 32 valószínűleg két fekete lyuk összeolvadásából származik, az egyik 145-ször, a másik 112-szer volt nagyobb, mint a Nap. A tudósok emellettés felfedeztek egy kisebb feketelyuk-párost is, együttes tömegük csak 18-szorosa a Napénak.

A 35 észlelésből kettőről úgy vélik, egy neutroncsillag és egy fekete lyuk összeolvadásából keletkezett.

A neutroncsillagok kicsi, módfelett sűrű objektumok, noha csaknem 1,4-szer nagyobb a tömegük a Napénak, átmérőjük nagyjából 15 kilométer – mondta Susan Scott, a tudósok egyike, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa.

Az észlelések segítenek, hogy a tudósok jobban megértsék mind az univerzum evolúcióját, mind az űrobjektumok természetét.

A frissen jelentett észlelések száma tízszerese annak, amennyit a kutatások indulásának folyamán detektált a LIGO és a VIRGO, Scott alapján ez a műszerek fejlesztésének és a nagyobb erejű lézereknek köszönhető.

Az elkövetkezendő időszakokban az asztrofizikusok valószínűleg képesek lesznek a csillagok szupernóvává válását is detektálni.

„Ezzel többet tudhatunk meg a folyamatról, melyben a csillagok életciklusuk végére érnek, kifogynak az üzemanyagból, felrobbannak, ezt követően összeomlanak” – hangoztatta Scott.

A korszerű észlelések egy részére nincs még magyarázat. A tudósok úgy vélik, a 35. esemény keletkezhet fekete lyukat, tetejébe egy fekete lyuk és egy neutroncsillag ütközéséből.

mti