Fővárosi kép a New York-i Metropolitan Múzeum kiállításán

Fővárosi kép a New York-i Metropolitan Múzeum kiállításán

A fővárosi Ludwig Múzeum – Jelenkori Művészeti Múzeum állandó kiállításából kölcsönzött képpel nyílik meg a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban (Metropolitan Museum of Art) David Hockney brit képzőművész életmű-kiállítása.

Az angol pop art különleges alakja 1974-ben festette az Ellenfény francia stílusban című képét, amely november 27-től 2018. február közepéig lesz érzékelhető a világhírű New York-i múzeum retrospektív kiállításán.

Tájékoztatásuk alapján a tárlat sajtóbejárásán az angol művész mellett részt vett Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója is, aki közölte, hogy a Budapestről kölcsönzött kép Hockney életművében jeles darabnak számít.

„Valószínűleg ki is lóg a tárlat képeinek sorából, ugyanis az egyébként sematikus, pop art stílust képviselő művész a kép megalkotásakor az impresszionista stílussal kísérletezett, a francia impresszionizmus eszköztárát használta fel és kombinálta pop artos elemekkel” – idézi a közlemény Fabényi Juliát.

A Ludwig Múzeum igazgatója alapján szerfelett releváns, hogy a kölcsönbe adással a fővárosi intézmény meg tudott jelenni a Metropolitan Múzeumban, és elképzelhető, hogy ezzel a két intézmény megalapozza a újabb összefogás lehetőségét.

Fabényi Julia a megnyitón köszönetet mondott a New York-i magyar főkonzulátus keretein belül funkcionáló Balassi Intézetnek azért, hogy a magyar kultúra határon túli népszerűsítését zászlajára tűző kultúrmisszió támogatta a Ludwig Múzeum munkatársának pár napos New York-i kutatómunkáját, előkészítve ezzel egy jövő nyárra a Ludwig Múzeumba tervezett, New York-tematikájú kiállítást.