Felújítják a debreceni Főnix Csarnokot

Felújítják a debreceni Főnix Csarnokot

A 2022-es magyar-szlovák együttes rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra felújítják a debreceni Főnix Csarnokot.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet: a létesítmény a 2002-es torna-világbajnokságra épült, és az elmúlt tizenhét év alatt nagyszámú internacionális versenynek, legutóbb januárban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak adott otthont.

“A csarnok ugyan jó állapotúnak tűnik, de megérett a felújításra” – mondta.

Papp állítása alapján a beruházás keretében a külső homlokzat javítása, festése mellett új színvilágú belső teret formálnak ki, felújítják a vizes blokkokat, a burkolatokat, az öltözőket, a gépészeti berendezéseket és a légtechnikát.

Az aréna új hangosítást és vizuáltechnikai berendezést is kap, azonkívül áttérnek az energiatakarékos LED-világításra. A rekonstrukciónak nem része a lelátóbővítés, mindent összevetve még mindig 6500 ülőhely lesz ezután a sporteseményeken, koncerteken mindazonáltal ugyanabban az időben csaknem nyolcezer vendéget tud fogadni a Főnix Csarnok, ahol a kézilabda Eb-re az internacionális előírásoknak kifogástalan beléptetőrendszert és kamerahálózatot is kiépítik.

A felújítás az elképzelések alapján 2021 második felére fejeződik be, ezt követően kezdődhet ezután a próbaüzem.

Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódó feladatokért felelős kormánybiztos közölte: a kormánydöntés értelmében a Főnix Csarnok felújítására 2,5 milliárd forintot fordítanak. Ebből az összegből a küzdőtér is teljesen új sportpadlót kap.

A határidők tartása a kormánybiztos alapján “feszes, kemény menet lesz”, ugyanakkor biztos abban, hogy Debrecen fantasztikus színtere lesz a kontinensviadalnak.

Becsky András, a csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, a kormánytámogatás mellett újabb bruttó 300 millió forintot nyertek a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán, amelyhez a debreceni önkormányzat biztosította a harminc százalékos önrészt.

Az összegből például új mobilburkolatot vásárolnak a küzdőtérre és a labdafogó hálókat is lecserélik. Pillanatnyilag a tervezési program összeállítása zajlik, azt követően készül el a rekonstrukció ütemterve.

“A felújítás előreláthatólag a nyári hónapokban kezdődhet el” – mondta Becsky, hozzátéve, hogy a munkálatokat úgy próbálják ütemezni, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen zárva a létesítmény.

mti