Félmilliárd forintból épül tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészülnek ki a szabadkígyósi kastély attrakciói

Félmilliárd forintból épül tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészülnek ki a szabadkígyósi kastély attrakciói

Több mint félmilliárd forint uniós segédkezést kapott a Békés megyei Szabadkígyós és Újkígyós önkormányzata. A forrásból részben a szabadkígyósi kastélyhoz kapcsolódó turisztikai attrakciókat formálnak ki; részben a megyei Wenckheim-kastélyokat összekötő kerékpárutat építik tovább.

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési megbízottja közleményben úgy tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az 580 millió forintot a települések az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kapják; a fejlesztések rövid időn belül indulnak, és jövő év végére készülnek el.

Az összegből Szabadkígyóson vendégfogadó, postamúzeum, a majorsági élet bemutatását szolgáló bemutató tér, állatsimogató, istálló és kocsimúzeum épül; valamint a Wenckheim-kastély személyzetének életét interaktívan bemutató termeket formálnak ki.

A fejlesztés másik része a már épülő Wenckheim-kerékpárutat érinti. A Szabadkígyóson létező bicikliutat kiszélesítik csaknem 3 kilométeren, a község külterületén 220 méteren új utat építenek, és összeköttetést hoznak létre a Wenckheim-kerékpárút és az Ókígyósi úton haladó kerékpárút közt.

A fejlesztések részeként madárlest és tanösvényt formálnak ki, parkolókat építenek, kerékpáros szervíz- és pihenőpontok jönnek létre és megépítenek egy tematikus játszóteret is – olvasható a közleményben.

A várhatóan 2022 végére 3,8 milliárd forintból elkészülő, közel 20 kilométeres Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összekapcsolja a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és – az M44-es számú elsőrendű főút szervízútján át – a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat. (Békés megyében 31 kastély van, amiből 17-et a Wenckheimek építtettek.)

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban 2019 februárja óta dolgoznak a kivitelezők, az elképzelések alapján 2021 első negyedévében nyitják meg a vendégek előtt. A műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amiből 1,7 milliárd az uniós; 1,5 milliárd a hazai forrás. Benne a Vendégségben Wenckheiméknél elnevezésű tárlatot formálnak ki, ahol vendégek úgy érezhetik ezután magukat, mintha időutazáson járnának, a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre.

Békés megye 2014-2020 közt eredendően 58 milliárd forintos TOP-keretből gazdálkodhatott, viszont az odaítélt segedelem már meghaladja a 87,6 milliárd forintot – olvasható a közleményben.

mti