Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool

Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool

Termékei energiahatékonyságának fejlesztését tervezi a Rockwool csoport, amely tapolcai gyárában száz százalékban újrahasznosítható kőzetgyapot szigetelőanyagokat állít elő.

Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. cégvezetője az érdeklődőknek hangoztatta: a gyártmány, ugyanakkor a gyártási modern műszaki megoldás fejlesztése révén csaknem negyven százalékkal nőhet a következő időszakban termékeik energiahatékonysága.

A tapolcai gyárban a helyben bányászott bazaltot használják alapanyagként, ennek megváltoztatásával hoznak létre természetes szigetelőanyagot, amelyek igénybevételével a cégvezető ismertetése alapján 128-szor annyi energia és 162-szer annyi szén-dioxid takarítható meg, mint amennyi az árucikkek előállításához létfontosságú. Az elképzelések alapján az energiahatékonyság a tervezett fejlesztésekkel újabb csaknem 40 százalékkal nőhet. A tapolcai üzem termékei közé sorolható a kétrétegű, az inhomogén, a lapostető- és a homlokzati hőszigetelő, amelyek alkalmazásával keményebbek és ellenállóbbak lesznek az építési felületek. Bányai Kornél kijelentette még, hogy a kőzetgyapot akár ezer Celsius fok feletti hőnek is ellenáll, nem éghető, tűz során hő hatására nem fejleszt füstöt. A Rockwool a dán építész H. J. Henriksen és V. Kähler tetőcserépgyártó családi vállalkozásaként indult 1937-ben, most a vállalatcsoport 39 országában 45 gyáregységet működtet 11 ezer alkalmazottal. Termékeit Európa, Ázsia és Észak-Amerika több mint száz országában forgalmazza. Magyarországon 1994 óta van jelen a vállalat, kezdetben a kőzetgyapot készítmények bevezetését, importját és forgalmazását csinálta, ezután a gógánfai üzem megvásárlásával megvalósították a közép-európai régió egyik legjelentősebb kőzetgyapot-gyárát. 1999-től kezdetét vette a lépésálló építészeti portékák gyártása, 2002-től a homlokzatok szigetelésére szolgáló, vakolható kőzetgyapot lemezeket és lamellákat állítanak elő. 2003-ban az üzem ISO 9001-es minősítést kapott, és még ugyanebben az évben megvásárolták a tapolcai gyárat. A vállalat magyarországi tevékenységét magába foglaló Rockwool Hungary Kft. 2018-as árbevétele meghaladta a 11 milliárd forintot. A társaság csaknem 180 embernek ad munkát – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

mti