Fabiny Tamás: az úrvacsora éve a hitbéli megerősödést szolgálja

Fabiny Tamás: az úrvacsora éve a hitbéli megerősödést szolgálja

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MME) által az úrvacsora évének nyilvánított 2020-as tematikus esztendő legfőképp az egyház megújulását és hitben való megerősödését szolgálja – mondta a MEE elnök-püspöke, Budapesten.

Fabiny Tamás sajtótájékoztatón nyomatékosította: az egyház, az egyházak akkor fognak megújulni, ha azt a lelki feladatot végzik, amit Jézus Krisztus rájuk bízott.

“Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is” – közölte az MEE kommunikációs szolgálata.

Bár a tematikus év elsődlegesen nem közéleti és társadalmi kérdésekkel gondoskodik, a hitbéli megerősödés várhatóan kihatással lesz az egyház ezekkel kapcsolatos megnyilatkozásaira is – jelezte Fabiny Tamás.

Megemlítette, hogy a katolikus egyház idén Internacionális Eucharisztikus Kongresszust rendez Budapesten, ami lehetőséget ad az együttes gondolkodásra, mitöbb az egyházak “érzékelhető egységének” megvalósításáról szóló egyeztetésre.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke közölte, hogy az év esetén akadémiai konferenciákat, jó néhány kulturális és zenei programot is rendeznek. A tematikus év programjai lehetőséget adnak az Istennel és emberrel való közösség élményének megélésére, hogy “a kereszténység ne maradjon elmélet” – hangoztatta.

Az egy éven keresztül tartó programsorozatban akadémiai és gyülekezeti szintű találkozók, tanítások, előadások, művészeti alkotások, pályázatok, azonfelül a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai is megjelennek – ismertette. Kiemelte közülük az Evangélikus Országos Múzeumban júniusban megnyíló, Szeretetnek eledele című, az úrvacsorához köthető szokásokat, tárgyakat bemutató kiállítást.

MTI