Ezáltal védekezzünk a kék fény káros hatásai ellen

Ezáltal védekezzünk a kék fény káros hatásai ellen

Szemfáradtság, túlzott éberség, látásromlás, fejfájás – csak pár fizikai tünet, melyet akkor tapasztalhatunk, ha huzamosabb időt töltünk el képernyő előtt. Azok, akik irodában dolgoznak, gyakorlatilag állandóan valamilyen monitort néznek: nap közben a kijelzőt és a telefont, este mindazonáltal a tabletet vagy a televíziót használjuk órákon át. De mit tehetünk a kék fény káros hatásai ellen?

Az ún. nagy energiájú, káros ibolyakék fény már-már szűrés nélkül halad keresztül a szemünkön és egészen a retináig eljut. Az elektronikai szerkezeteink és a LED-fényforrások által kibocsátott kék fény nagyszámú egészségügyi problémával hozható összefüggésbe: koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, de hosszú távon a egész bioritmusunkat is felboríthatja. Így javasolt odafigyelnünk arra, melyik szerkentyűnket hogyan és milyen óvintézkedésekkel használjuk.

  1. Mobiltelefon

Mivel a kék fény csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét, a pihentető alvás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt már ne nyomkodjuk okostelefonunkat. Nagyon sok mobilon elérhető a kékfényszűrés-funkció, ezt javarészben night shift, azaz éjszakai mód vagy kényelem nézet néven találjuk meg a kijelzőbeállítások közt. Ha nem találunk ilyen opciót, egy konkrétan erre való alkalmazást – mint amilyen a Twilight – is letölthetünk.

  1. Tablet

A mobiltelefonokhoz hasonlóan a legtöbb tableten is megtaláljuk a night shift módot és erre a szerkezetre is letölthetünk térítésmentes applikációkat, viszont ha biztosra akarunk menni, simítsunk kékfényszűrő fóliát a képernyőre. Ha az olvasólámpa fényénél nyomkodjuk táblagépet és nem egész sötétségben, azzal is kíméljük a szemünket.

  1. Kijelző

Ameddig a mobilt, a tabletet és a tévét jellemzően hosszabb-rövidebb megszakításokkal használjuk, a megjelenítőt hosszú órákon át, szakadatlan és közelről nézzük. Ennek köszönhetően releváns, hogy a fényerőt és a kontrasztot megfelelően állítsuk be: a túl sötét képernyő hiszen pont olyan fárasztó lehet a szemnek, mint a túl erős fény. Az térítésmentes kékfényszűrő alkalmazások, akárcsak az f. lux már asztali számítógépre és laptopra is elérhetők. A fólia pedig ilyenkor nem jó választás, tudniillik a munka esetén néha kardinális lehet, hogy az eredeti színeket lássuk. Kijelző előtt ülve a legjobb választás egy dioptria nélküli kékfényszűrő szemüveg – ezeket a típusok már a legtöbb optika kínálatában megtalálhatók.

  1. Televízió

A televíziók tekintetében sem mindegy, hogy a kijelzőtípus, melyet választunk mennyire éles és milyen minőségű képet jelenít meg, emellett mennyi kék fényt bocsát ki. Az LG OLED paneljei példaként szigorú teszteken érdemelték ki a “szemkímélő monitor” minősítést, ugyanis nagyjából feleannyi kék fényt bocsátanak ki, mint a hasonló LCD tévék.