Ezáltal óvhatjuk a környezetünket a háztartási gépek okos igénybevételével

Ezáltal óvhatjuk a környezetünket a háztartási gépek okos igénybevételével

A megbízható, azaz hosszú éveken át felhasználható, takarékos háztartási gépek kiemelkedő szerepet játszanak az ökológiai lábnyom csökkentésében. A berendezések tudatos használata, az okos modern műszaki megoldások és az integrált mesterséges intelligencia révén e téren mindemellett újabb távlatok nyílnak. Az LG Magyarország most a Környezetvédelmi világnap alkalmából összegyűjtötte a leghasznosabb tudnivalókat.

Az EU-ban a egész energiafogyasztás negyedéért, ameddig Magyarországon harmadáért a háztartások felelnek. 1 A lakóépületek pompás hőszigetelése mellett egyáltalán nem mindegy ennek értelmében, hogy milyen energiahatékonyságú háztartási szerkezeteket állítunk csatasorba, amellett azokat milyen módon használjuk, ugyanis még, hogy a rezsiköltségeken spórolhatunk, a háztartás környezeti lábnyomát is csökkenthetjük. Ha példának okáért az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát lehetne megtakarítani, ami Portugália éves egész villamosenergia-fogyasztásának kétszeresével, avagy a tagállamok összesített villamosenergia-fogyasztása 3 százalékával egyenlő. 2 Ez csupán néhány, ugyanis több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani – ez a volumen 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő.

Tízezreket spórolhatunk takarékos gépekkel

„Magyarországon, bár az előző években a támogatott csereprogramoknak is betudhatóan mérséklődött a háztartási nagygépek átlagéletkora, még állandóan sok koros és energiapazarló szerkezet üzemel” – hívja fel a figyelmet Budai Nikoletta, az LG Magyarország szakértője. Beszédes adat, hogy amennyiben hazánkban minden, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót korszerű készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető Magyarország CO2-kibocsátása. 3 E volumen ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt mindazonáltal kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új gépezetekkel.

„Nem mellesleg egy ilyen csere a rezsire is jótékonyan hatna: egy tizenéves hűtőt A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámla csaknem 10.000 forinttal lehet kisebb, egy ennél is idősebb hűtőtől megválva mindazonáltal közel 30 000 forint megtakarítás adódik. Hasonló a helyzet a mosógépek tekintetében is, ahol a csere révén – a használat gyakoriságától függően – a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon újabb hasonló summát spórolhatunk meg minden évben” – húzza alá az LG szakértője.

A hűtők tekintetében ezenkívül egy új gépezet sokat segíthet az ételpazarlás csökkentésében is. Ez sem kis probléma, mert a Nébih információi alapján Magyarországon minden évben fejenként 33 kg rosszul tárolt vagy feleslegesen megvásárolt táplálék kerül a szemétbe. 4 „Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerpazarlás megszüntetésével egy négytagú család akár évi 50.000 forintot is megspórolhatna” – mondja Budai Nikoletta.

Az okos használat is nyújt támogatást a zöldítésben

Ugyancsak a környezetvédelmet szolgálja, ha olyan készüléket választunk, amely hosszú éveken keresztül üzemel nélküle, hogy le kellene cserélnünk. A háztartási nagygépekben és légkondicionálókban alkalmazott inverteres motor a szokásoknak megfelelő meghajtáshoz képest kisebb energiafelhasználást, tartósabb működést biztosít: nem véletlen, hogy az LG példának okáért az inverteres Direct Drive meghajtású mosógépek motorjára és a hűtőszekrények kompresszorára 10 év garanciát vállal.

A környezettudatossághoz nem kizárólag az energiahatékony és tartós eszközök kiválasztása, de azok helyes használata is hozzá tartozik. A hűtőt példának okáért nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A gépezet hátulján található kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, így ne helyezzük a gépet szűk kamrába, a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot és félévente portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, ezenfelül szigetel-e az kapu, a nem No Frost rendszerű konstrukciókat legalább minden évben kétszer olvasszuk le. A mosógép tekintetében a mosási hőmérséklet okos megválasztásával takaríthatunk meg több energiát, vagyis célszerű az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon, de az átlagosnál hosszabb programon mosni. A gépet töltsük színültig, de ne tömjük túl, ha mindazonáltal szárítógépet is használunk, előtte minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve természetesen az igazán kényes darabokat.

Besegít a mesterséges intelligencia

A háztartási berendezések ideális, ezáltal energiatakarékosabb és környezetkímélőbb működtetésében egyre nagyobb funkció jut az okos, ezenkívül a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó megoldásoknak. „A mesterséges intelligenciával büszkélkedhető háztartási gépek már most elérhetőek, és mivel ezek a konstrukciók képesek elemezni nem kizárólag a környezetüket, de a felhasználói szokásokat is, ezeket alapul véve ugyanakkor ki tudják választani a korrekt működési beállításokat, sokkal energiahatékonyabban tudnak működni, mint a szokásoknak megfelelő társaik. Ugyancsak az energiahatékonyságot és a kényelmet szolgálja, ha a gépezeteket az okostelefonunk segédkezésével tudjuk ellenőrizni és irányítani” – hívja fel a figyelmet az LG szakértője.

Ha példának okáért elutazunk, az LG Smart ThinQ alkalmazás segédkezésével távolról állíthatjuk be a hűtő hőmérsékletét, ha mindazonáltal otthon vagyunk és véletlenül nyitva felejtettük a fridzsider ajtaját, az okostelefonos app segédkezésével erről is értesítést kaphatunk. Ugyanígy távolról vezérelhetjük a légkondicionálót, hogy egy percet se üzemeljen feleslegesen, ha mindazonáltal a mosógépünket úgy tudjuk beállítani, hogy akkorra végezzen a mosással, mikor is hazaérünk, elkerüljük, hogy a fél napja a gépben heverő, rossz szagúvá vált ruháinkat újra keresztül kelljen öblíteni. Az okos funkciók közül a diagnosztika, azaz hibafelismerés és -jelzés ugyancsak olyan esély, amely a pénztárcánk mellett a környezetet is védelmezi, merthogy ha a háztartási berendezés időben mutatja, hogy valamilyen probléma lépett fel, elkerülhetjük a hibás működésből fakadó többletfogyasztást és a borsosabb szervizszámlákat.