Évadzáró parádé a Római Magyar Akadémián

Évadzáró parádé a Római Magyar Akadémián

Capsula del tempo/Időkapszula címmel rendez évadzáró fesztivált június 20. és 22. közt a Római Magyar Akadémia (RMA).

A háromnapos rendezvénysorozat a Bőröm alatt viszlek haza című alkotói pályázat nyertesei, Kézdy Luca (hegedű) és Tóth Evelin (ének) koncertjével veszi kezdetét; az esten közreműködik Anselmo de Filippis és Maria Laura Caselli – közölte a Római Magyar Akadémia.

Másnap az RMA közönsége a Bajdázó együttes világzenei koncertjét hallhatja, a római Festa Europea della Musica (A zene európai ünnepe) című rendezvénysorozat részeként. Az esten fellép Mile Zsigmond (ének, gitár), Győrffy Ákos (hangszőnyeg, effekt, looper, ritmus), Gugyella Zoltán (basszusgitár, looper) és Halmos András (ütőhangszerek).

Június 22-én nyílik meg a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjasainak most már tradícióknak megfelelő kiállítása Frammenti/Töredékszavak (Időhúzás – Katakombák – Rétegek – Bölcső) címmel. A kiállítás kiállítói közül Fürjesi Csaba az idő értelmezésének vizuális problematikáját veti fel, Magyari Márton képei a Rómában mindenütt jelenlevő múltat és a múlt által teremtett valóságot kutatják, Makkai-Kovács Beatrix festészeti érdeklődése középpontjában a rétegek, a transzparencia, a torzítás, kitakarás vagy a lefedés vizsgálata áll, Mayer Éva installációja mindazonáltal drámai erővel dolgozza fel a terméketlenség traumáját – áll a közleményben.

A háromnapos parádé a prezentáció megnyitóját követően Eke Angéla és Páder Petra Capsula/Kapszula című, élő összművészeti hanginstallációjával fejeződik be, amely esetén az szerzők a Római Magyar Akadémiához köthető 1947/48-as alkotásokat idézik meg.

MTI