Emléktáblát avattak Romhányi József tiszteletére Budapesten

Emléktáblát avattak Romhányi József tiszteletére Budapesten

Emléktáblát avattak Romhányi József emlékére a 96 éve született író, költő, műfordító egykori lakóházán, a 13. kerületben. A Hegedüs Gyula utca 15. számú ház homlokzatán a kerületi önkormányzat és a ház lakói együtt állítottak emléktáblát az célravezető művésznek.

A rendezvényen Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, a kerület díszpolgára idézte fel ma is neves pályatársa életútjára, költészetének eredetiségére, máig ható értékeire. Hangoztatta, Romhányi József igazi író volt, mert nemcsak versben, dalszövegben alkotott eredetit, minőséget, hanem külön műfajt valósított meg. Magán öngúnyként valószínűleg magának adta a „Rímhányó” nevet.

Ezt követően a Romhányi József szavalóverseny nyertes diákjai adtak elő egy-egy Romhányi-verset. Az emléktáblát Romhányi Ágnes az író, költő és műfordító lánya, Baranyi Ferenc és Magos Péter kerületi önkormányzati képviselő leplezte le. Az avatást követően a költő tisztelői, emlékének ápolói megkoszorúzták az újonnan avatott emléktáblát.

Romhányi József 1921. március 8-án született Nagytétényben. Tanulmányait a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában csinálta, s életét végig is kísérte a muzsika, bár maga a „szavak tudományához” is pompásan értett.

1951-től a Magyar Rádióban dramaturgként kezdett dolgozni, ezután az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetője lett. 1960-1962 közt a Magyar Televízió mulattató rovatának ugyancsak művészeti vezetője. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott. Évtizedekig vezette a mulattató zenei szerzeményeket elbíráló úgynevezett „sanzonbizottságot”. Több magyar opera szövegkönyvének írója, operalibrettó fordítója.

Nagyszámú operett- és kabaréműsor versei fűződnek nevéhez. Költeményeit bájos, könnyed, okos humor lengte keresztül, nemkülönben szórakoztatóan a gyermekek és a felnőttek részére. Bravúros verselési technikával szó- és rímjátékok ezreivel tűzdelte csurig műveit. Közkedvelt televíziós animációs filmek, akárcsak a Mézga Aladár különös kalandjai; Kérem a következőt – Dr. Bubó szövegét írta. Az amerikai William Hanna és Joseph Barbara rajzfilm sorozatainak (Flinstone család, Maci Laci) magyar változatai is az ő nevéhez fűződnek.

1983-ban kapta meg az érdemes művész kitüntetést, ezt követően ugyanaz év május 7-én életét vesztett.

mti